Vegas Tycoon -a kaszinóváros

Vágólapra másolva!
A kaszinó ugyan már szerepelt azon gazdasági vállalkozások listáján, melyeket már feldolgoztak a tycoon programok fejlesztői, a Deep Red Games mégis visszatért a szerencsejátékok fellegváraihoz a Vegas Tycoonban vagy más nevén Vegas: Make it Bigben.
Vágólapra másolva!

Hogy a program mégis kiemelkedjen a tycoon-tengerből, arra jó előjelként szolgálhat a fejlesztő, hisz a brit csapat alkotta meg három évvel ezelőtt az egyik legjobb eddigi tycoon progit, a Monopoly Tycoont. Ami legújabb alkotásukat illeti, gyakorlatilag két játékot kapunk egyben, hisz akárcsak a valódi Las Vegasban, most sem elegendő csak a kaszinóra koncentrálnunk, hanem fel kell építeni egy olyan szórakoztatóparkot is, melyben minden megtalálható a medencétől kezdve a luxushotelig.

A két rész természetesen szorosan összefügg, hisz minél gyönyörűbb a vendégeket ellátó részleg, annál többen jönnek játszani, illetve fordítva, vagyis minél többen próbálnak szerencsét a zöld asztaloknál, annál nagyobb lesz a hotelek, vidámparkok és színházak forgalma. A legnagyobb fejőstehenek, a mániákus szerencsejátékosok, illetve a hírességek pedig csak és kizárólag akkor térnek be egy röpke rulettre, ha a legkiválóbb luxusfeltételeket biztosítjuk tartózkodásukhoz.

A bevethető csalik, vagyis a felépíthető, megszervezhető látványosságok palettája tényleg nagyon színes. A legalapvetőbb dolog egy olyan szállodát építeni, melyben egyaránt talál magának szobát az életében egyszer Vegasba tévedő flótás, illetve az olajmilliárdos sejk elkényeztetett fia. A hotel után következhetnek az olyan látványosságok, mint egy delfin akvárium, egy vidámpark, a topless lányokkal villogó nightclub, majd szervezhetünk tűzijátékot vagy éppen koncertet is, melyen a rocktól a countryig számos műfajt prezentáló bandát hívhatunk meg.

Vigyázzunk azonban az építkezésekkel és a rendezvények szervezésével, mivel minden egyes létesítmény és esemény rendelkezik olyan karakterisztikákkal, mint a látvány, a zajszint, illetve a szag. Magától értetődik, hogy a sejt emlegetett kisfia nem örül majd a luxushotelben, ha az ablaka alatt heavy metal koncertet szervezünk hajnali kettőkor. Ez vonatkozik a kaszinó belső kiépítésére is, így lehetőleg a WC vagy a férfiak fürdőszobája közelébe ne nagyon telepítsünk játékasztalokat. Ezen a területen a fejlesztők talán kissé átestek a paci túlsó oldalára, mivel idővel talán már túl sokat kell szöszmötölnünk a helyes elhelyezésekkel, és minél több épületünk van, annál nehezebb úgy elhelyezni az újakat, hogy azok senki fülét, szemét vagy orrát ne zavarják.

A kaszinó belsejének berendezése nem jelenthet gondot senkinek, aki már találkozott legalább egy sim-tycoon programmal. Ez persze csak a kezelőfelületre vonatkozik, hisz a fent említett "összeférhetőségi" problémák miatt igen sokáig tart majd az ideális összetételt kikísérletezni. Radásul nem vonhatjuk vissza az építésre vonatkozó parancsot - nincs undo vagy bulldózer -, így minden hibás lépés után kénytelenek leszünk ráfizetéssel eladni az adott elemet. Hibát pedig vétünk majd sűrűn, hisz egy elem felépítése, vagy elhelyezése előtt nem kapunk információt arról, hogy az miként zavarja majd a nagyérdeműt.

A terület, melyen nem lehet panaszunk a programra, a grafika. A Vegas Tycoon kétségtelenül gyönyörű játék - összesen tíz különféle építési stílust választhatunk, melyek mindegyike nagyon impozánsan fest. Rengeteg különböző kinézetű látogató sétálgat a kaszinókban és az utcákon, a textúrák pedig olyan részletesek, hogy még a félkarú rablókon is láthatjuk a számokat. A hangokkal sem hibádzik semmi, így tényleg egy kaszinóban érezhetjük magunkat.

Végső soron a Vegas Tycoon nem vitt semmi újat a tycoon világba, de hát akkor már nem is tartozna igazán ebbe a milliók által imádott kategóriába. És mivel e műfajon belül egyelőre tán csak a Zoo Tycoon előzi meg egyértelműen, méltán szolgál rá a magas értékelésre.

Rendszerkövetelmény:

ProcesszorP3 600
RAM128 Mbyte RAM
HDD500 MB
VGA16 MB VRAM