A Microsoft még idén megjelenteti első mobiltelefonját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Microsoft partnereivel együtt mindezt a Cannes-ban megrendezett nemzetközi mobilkommunikációs konferencián jelentette be, és egyúttal be is mutatta a jelenlévőknek az egyik készülék prototípusát. A vállalat közölte, terveik szerint az eszközök a speciális Windows verzióval együtt 800 dollárba fognak kerülni.

A szoftverfejlesztő operációs rendszerét a megkötött megállapodások értelmében a koreai Samsung, a japán Mitsubishi és a brit Sendo fogja elsőként felhasználni. A készülékek iránt máris érdeklődnek a nagyobb szolgáltatók, köztük a Vodafone, a T-Mobil és a Telefonica Movile.

A vállalatok remélik, hogy közös termékükkel megelőzhetik a konkurens cégek által ígért készülékek megjelenését. A Microsoft mellett a Symbian és a Palm is gőzerővel dolgozik saját telefonjain, amelyek szintén színes megjelenítővel, internettel és multimédiával igyekeznek elcsábítani a vásárlókat. Mindeközben Japánban már két éve kapni lehet az i-mode kompatibilis telefonokat, amelyekhez a gyártók egyre újabb és újabb szolgáltatásokat vezetnek be.

A mobiltechnológia egyik legnagyobb gátja azonban továbbra is megmarad: a hálózatok adatátviteli sebessége csupán töredéke annak, ami az internetezéshez és az élvezhető multimédia-továbbításhoz szükséges. A Microsoft Stinger-technológiájával készülő készülékek ezért máris a következő generációs hálózatokra készülnek, és optimális esetben 100-150 kbps sávszélességet igényelnek.

(Reuters)

Ajánló: