Letartóztatták a Blaster vírus íróját

Az amerikai hatóságok letartóztatták a Blaster vírus íróját, egy 18 éves minnesotai diákot. Akár 10 év börtönt és 250 ezer dollár pénzbüntetést is kaphat az internetes károkozó elterjesztéséért.

Tíz év börtön és 250 ezer dollár (több mint 57 millió forint) pénzbírság vár a Blaster, vagy más néven MSBlast nevű számítógépes vírus írójára, a 18 éves Jeffrey Lee Parson minnesotai diákra. Az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) munkatársai helyi idő szerint szombaton este tartóztatták le a diákot, de már napokkal ezelőtt bejelentették, hogy ismerik a tettest.

A számítógépes károkozó augusztus közepén ütötte fel fejét az interneten, és Windowst futtató PC-k potenciális biztonsági résein keresztül terjesztette önmagát. A Blaster féreg számos programozási hibát tartalmaz, ezért a vele fertőzött számítógépek sokszor hibaüzeneteket jelenítenek meg, illetve lefagynak. A Blaster augusztus 16-tól kezdve az év utolsó napjáig minden nap elosztott szolgáltatásmegtagadás-típusú internetes támadást indít a Microsoft által üzemeltetett, szoftverjavításokat tartalmazó Windowsupdate.com webhely ellen, másodpercenként 50db 40 bájtos csomaggal bombázva a webhelyet a fertőzött PC-kről.

Az ügyben az első meghallgatásra szeptember 17-én kerül sor. Az FBI azt feltételezi, hogy a most letartóztatott fiatalember csak továbbfejlesztette az eredeti, LovSan nevű vírust. A LovSan íróját pedig továbbra is nagy erőkkel keresik - írja a BBC.

Az FBI ezen a héten azt is bejelentette, hogy a nyomozóhivatal munkatársai szinte teljesen biztosak abban, hogy kézre kerítik az utóbbi hetek egy másik agresszívan terjedő féregvírusa, a Sobig.F készítőjét. A Sobig.F első példánya a jelenlegi információk szerint egy arizonai internetszolgáltató üzemeltetésében álló, felnőtt témájú hírcsoportban bukkant fel elsőként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK