Vágólapra másolva!
Az AMD kedden útjára bocsátotta 4000+ és FX-55 jelzésű, új, 64 bites Athlon processzorait. A szupergyors lapkákat elsősorban felsőkategóriás konfigurációkba szánják.
Vágólapra másolva!

A gyártó az olcsóbbik típus, az Athlon 64 4000+ lapkáját elsősorban vállalati vagy otthoni PC-kbe szánja, míg a drágábbik Athlon FX-55 processzorral kifejezetten a játékmániákusoknak szánt, felsőkategóriás számítógépeket célozza meg. Mindkét új lapka 64 bites architektúrával rendelkezik, azonban - 64 bites Windows hiányában - a jelenleg elterjedt, 32 bites alkalmazások is futtathatók rajtuk.

Az új lapkákat felszerelték egy bizonyos típusú biztonsági hibák és vírusok ellen védő funkcióval, amely Windows XP operációs rendszer alatt, a Service Pack 2 javítócsomag telepítését követően aktiválható. Az új modellekben alkalmazzák továbbá az AMD Cool'n'Quiet nevű technológiáját, amely minimális terhelés esetén visszaveszi a processzor teljesítményét, így annak hőkibocsátása is csökken, ennek révén pedig a hűtőventilátoroknak is elegendő alacsonyabb fordulatszámon, halkabban működniük.

A gyártó közlése szerint az új Athlon 64 FX-55 modell darabára nagy tételű rendelés esetén 827 dollár, míg a 4000+ lapka 729 dollárba kerül.