2007-re általánosan elterjedhetnek a robotok

Vágólapra másolva!
Egy, az Egyesült Nemzetek megbízásából készült tanulmány szerint 3-4 éven belül általánosan elterjedhetnek a robotok a háztartásokban. A gépek a takarításban és szórakoztatásban segédkeznek majd, de a ház őrzésére is képesek lesznek.
Vágólapra másolva!

A tanulmány megállapításai szerint áruk rohamos csökkenése révén az otthonokban 2007-re teljesen megszokottá válnak a különböző robotok. Természetesen a felmérésben szereplő gépek nem a filmekből ismert gépemberek lesznek, többségük például mesterséges intelligenciát használó, önműködő porszívó vagy fűnyírógép lesz.

Aibo, a digitális házikedvenc/techbazis/multimedia/20040107aibo.html

Az Egyesült Nemzetek Gazdasági Bizottsága és a Nemzetközi Robotikai Szövetség által kiadott World Robotics 2004 tanulmány szerint 2003 végén világszerte 607 ezer háztartási robot volt használatban, ezek kétharmadát pedig a tavalyi év során vásárolták. A gépek döntő többsége (570 ezer darab) automata működésű porszívó volt, míg robottechnológiával felvértezett fűnyíróból 37 ezer darabot értékesítettek. A szervezetek becslései szerint a háztartási munkában segédkező robotok száma 2004 és 2007 között becslések szerint további 4 millió darabbal bővül majd ki. Várhatóan továbbra is a porszívó-robotok maradnak a legnépszerűbbek, de szakértők várakozásai szerint az ablaktisztító vagy medencetakarító robotok is egyre népszerűbbek lesznek.

Az Európai Unió országaiban 2003 végéig 250 ezer robotot vásároltak, ezek döntő többsége Németországban, Olaszországban és Franciaországban működik, míg Észak-Amerikában 112 ezer robotot adtak el a tavalyi év végéig.