Számítógéppel népesítik be Pompeit

Vágólapra másolva!
Egy új technológia segítségével a történelmi helyszínekre tett kirándulások még emlékezetesebbé tehetők: a Pompeibe látogató turisták rövidesen ókori városlakókkal benépesitett utcákon tehetnek sétát.
Vágólapra másolva!
Mondja el a véleményét a Techbázisról! Szereti az írásainkat?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=005_03_1_12_2_1_05_04

A kulturális turizmus szolgáltatásainak eszköztárát egy, az EU által alapított és támogatott projekt segítségével bővítették. A megoldás lényege az, hogy a történelmi helyszínen - a tesztek során Pompei városában - sétálgató turista egy "szemüveg" segítségével digitális szereplőkkel, objektumokkal népesítheti be a látványt - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

A virtuális látványt lehetővé tévő "szemüveg" igazából egy fejre erősíthető kijelző, amely egy miniatűr kamerát és egy hordozható számítógépet rejt magában. A kamera érzékeli a turista látószögét, és a számítógép segítségével összemossa azt a szoftver által generált virtuális objektumokkal. A látogató nem csak eredeti minőségben pompázó freskókat, tavernákat vagy villákat láthat kijelzője segítségével, de sétálgató ókori polgárokat is. A virtuális objektumok generálásakor ugyanazon megoldásokat használták, mint a Gyűrűk ura című film forgatásakor, vagy egy sor számítógépes játék készítésekor. A szoftvert egy brit cég, a 2d3 fejlesztette ki, a technika legérzékenyebb és leghaladóbb megoldása a két kép tökéletes egymásra vetítése.

ITTK Infinit