Árnyoldalakkal is jár a távmunka

Vágólapra másolva!
Bár az irodán kívüli munka a vállalatok foglalkoztatási gyakorlatának rugalmasabbá válásával egyre népszerűbbé válik, egy felmérés szerint a távmunkavégzésnek jelentős árnyoldalai lehetnek.
Vágólapra másolva!

A távmunkát végzők rendszerint megspórolják a munkába járás költségeit és a közlekedés esetleges viszontagságait, valamint több időt tölthetnek családtagjaik körében. Reggel nem feltétlenül kell korán kelniük, szépen felöltözniük, megborotválkozniuk vagy sminkelniük. Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevelének cikke szerint az otthoni távmunkások általában annak az előnyeit is élvezik, hogy nincsenek munkaidőhöz kötve, így bármikor szünetet tarthatnak, vagy elmehetnek ebédelni.

Hevenyészett iroda, túlfeszített munka

A Lexmark felmérése ugyanakkor arra mutatott rá, hogy az otthonról távmunkát végzők kevesebb, mint fele elégedett az otthon kialakított munkakörnyezetével. A megkérdezettek egynegyede ugyanis a konyhában, 37 százalékuk a vendégszobában,10 százalékuk pedig kényszerűségből az éppen szabad néhány négyzetméteren kellett, hogy kialakítsa munkaterületét. A hevenyészett otthoni irodát kialakítani kénytelen dolgozók egy része arról is beszámolt, hogy hiányzik nekik a légkondicionált irodahelyiség, vagy éppen a munkatársakkal folytatott kötetlen társalgás.

Az otthoni dolgozók több mint háromnegyede arról is beszámolt, hogy kényelmetlen, zsúfolt és rendetlen munkakörnyezetben dolgozik, a megkérdezettek több mint egyharmada természetes fénnyel nem rendelkező, rosszul megvilágított térben, például pincében kényszerül dolgozni. Meglepő viszont, hogy bár a professzionális távmunkások az otthon végzett munkától azt várnák, hogy segítségével egyszerűbbé válik életük, a Gazdasági és Szociális Kutatótanács felméréséből az derül ki, hogy a távmunkások gyakran túlóráznak, túlfeszített munkát végeznek, és nemritkán éjszakába nyúlóan vagy hétvégén is dolgoznak.

A távmunka hátulütői azonban a legtöbb dolgozót nem tántorítják el attól, hogy otthonukban végezzék munkájukat. A távmunkások nagy része úgy véli, az otthoni munka így is egészségesebb és produktívabb, mint a hagyományos irodai környezetben végzett, a nagyobb szabadság, rugalmasság és kötetlenség pedig a többi előnyös vonatkozással egyetemben sokkal nagyobb súllyal esik latba, mint a hátrányos aspektusok.

ITTK Infinit