Lekapcsolják a netről a francia zenekalózokat

Vágólapra másolva!
A francia internetszolgáltatók és a helyi lemezkiadók megállapodása értelmében az illegális zenecserélgetésen ért felhasználókat előbb figyelmeztetik, majd lekapcsolják az internetről.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb francia internetszolgáltatók, lemezkiadók s helyi zeneipari szervezetek a kormányzat közreműködésével szerdán együttműkésre léptek a világhálón zajló illegális zenefájl-cserélgetés visszaszorítása érdekében. Ennek részeként az internetszolgáltatók magukra vállalták, hogy a szerzőijog-tulajdonosok visszajelzése alapján levélben szólítják fel az illegális zenefájl-cserélésen ért felhasználókat tevékenységük felfüggesztésére. Amennyiben azok nem hagynak fel tevékenységükkel, a szolgáltatók felfüggesztik internet-hozzáférésüket. A francia netszolgáltatók szövetségének közlése szerint a zenekalóz-felhasználók internet-előfizetéseit csak bírói végzés birtokában mondhatják fel a cégek.

Ugyanakkor a megállapodás alapján a francia lemezkiadók magukra vállalalták, hogy az év végéig megindítják első pereket a szerzőijog-sértésen ért internetezők ellen. A megállapodást hitelesítő okiratot szerdán a Free, a Noos, a Club-Internet, a Wanadoo és a Tiscali France képviselői írták alá. A francia lemezkiadók és az internetszolgáltatók egybehangzó véleménye szerint fel kell gyorsítani a legális zeneletöltést biztosító webhelyek fejlesztését, hogy megfelelő alternatívát kínáljanak a zenefájlok ingyenes letöltését biztosító fájlcserélő hálózatoknak, például a Kazaa-nak és társainak.