8 órás folyamatos üzem notebookkal

Vágólapra másolva!
Az Intel fejlesztői fórumán bejelentette, hogy 2010 tájékán olyan technológiákkal jelenik meg, amelyekre alapozva akár 8 órás folyamatos, akkumulátorról történő üzemre képes noteszgépeket lehet kifejleszteni.
Vágólapra másolva!

A San Franciscóban jelenleg is zajló Intel Developer Forumon (IDF) Anand Chandrasekher, az Intel mobil technológiákkal foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója elmondta, a társaság Centrino nevű, noteszgépekbe szánt technológiájának következő változata a jövő évben jelenik meg. A jelenleg Sonoma kódnéven ismert technológia újabb, nagyobb teljesítményű Pentium M mobilprocesszort, valamint a jelenleginél gyorsabb (533 Mhz-es) rendszerbuszt tartalmaz majd, továbbá egyaránt támogatni fogja a 802.11a/b/g vezeték nélküli hálózatokat. A Sonomát egy Napa nevű, még újabb Centrino-generáció követi majd 2005 vége, 2006 eleje táján. Ez a technológia még újabb, már kétmagos, s fejlettebb, 65 nanométeres gyártási eljárással készülő processzort, valamint egy Calistoga kódnevű grafikus lapkakészletet, továbbá egy új vezeték nélküli technológiát is magában foglal majd.

Az Intel jelentős fejlesztéseket hajt végre a noteszgépek akkumulátorról való üzemidejének kibővítése érdekében. Chandrasekher elmondása szerint 2010-re olyan technológiákkal áll majd elő a cég, amellyel az azt használó noteszgépek akár 8 órás folyamatos mobil-üzemre is képesek lesznek. A tartós akkumulátorról történő használat elérésében jelentős szerep hárul a szoftverek noteszgépekre való optimalizálására is.

A noteszgépek mellett az asztali PC-k is szerves részét képezik az Intel jövőbeni terveinek: már az idei évben megjelennek a nagyobb gyártók a kifejezetten nappalikba szánt, hifi-eszközre emlékeztető külsejű PC-i, melyek az Intel technológiáját tartalmazzák. Ezek a számítógépek távirányítóról is vezérelhetők, s beépített tévétunerükön keresztül akár műsorokat is képesek rögzíteni merevlemezükön. Bár áruk drágább lesz a hagyományos PC-kénél, a minőségbeli különbség miatt érdemes lesz áldozni rájuk - hangsúlyozta Bill Siu, a cég asztaligép-részlegének felelős igazgatója. Siu azt is elmondta, terveik szerint jövőre asztali processzoraikba is beépítik az eddig kizárólag noteszgépekben használt SpeedStep technológiát, amely lehetővé teszi a processzor feszültségének és órajelének csökkentését-növelését. E révén amikor a rendszert nem üzemel teljes terhelésen, a processzort teljesítménye lejjebb kapcsolható, így fogyasztása is csökken: ennek nyomán kevésbé melegszik, melynek hatására a hűtőventilátor is lassabban - és csendesebben - működhet.