Gyorsabb Mac minik és laptopok az Apple-től

Vágólapra másolva!
Az Apple gépei több memóriát és gyorsabb processzort kaptak, a mini pedig három változatban kerül majd a boltokba.
Vágólapra másolva!

Az Apple ma jelentette be hivatalosan, hogy három tagúra bővíti a Mac mini-családot. A cég legkisebb és legolcsóbb, monitor és billentyűzet nélkül árusított modelljének mindegyik változata 512 megabájt memóriát kapott.

A legolcsóbb, ötszáz dolláros minit 1,25 gigahertzes processzorral, 40 gigabájtos merevlemezzel és DVD-olvasó/CD újraíró kombó meghajtóval szállítják majd. A száz dollárral drágább gép processzora már 1,42 gigahertzen ketyeg majd, és 80 gigabájtos winchestere lesz.

A hétszáz dolláros csúcsmodell SuperDrive névre keresztelt optikai meghajtója a DVD-lemezeket már nem csak olvasni, hanem írni is tudja majd. A két utóbbi konfigurációhoz beépített Wi-Fi és Bluetooth csatlakozó is jár.

Gyorsabb noteszgépek

A Mac minikkel egyidőben megújulnak az Apple noteszgépei is: az új iBookok szintén beépített Wi-Fi és Bluetooth-portot, gyorsabb processzort és több memóriát kapnak. A legolcsóbb Apple noteszgép ezer dolláros áron kerül a boltokba és 1,33 gigahertzes G4-es processzor dolgozik majd benne. Ennek a modellnek 12,1 colos TFT-monitora lesz, és 512 megabájt memóriát kap, amely 1,5 gigabájtig bővíthető.

A drágább iBookot nagyobb, 14,1 colos kijelzővel és SuperDrive-val szerelik fel, valamint az előbbi modellnél 20 gigabájttal nagyobb, 60 gigabájtos winchester kerül bele. Mindkét gép rendelhető 80 és 100 gigabájtos meghajtóval is. Az Apple noteszgépeinek videokártyáit is újabbra cserélte: ezekbe a modellekbe a 9200-as helyett már a 9550-es ATI Radeon kártya kerül, 32 megabájt videomemóriával.

Új technológiák

Újdonságként jelenik meg a két laptopban a Sudden Motion Sensor, amely a gép merevlemezét hivatott megvédeni a nagy erejű rázkódástól (például ha a masinát elejtik), illetve a megújult beépített egérpótló, a TrackPad. A hordozható gépek akkumulátorának üzemideje hat óra lesz.