Hírességek a mobilok üzenetrögzítőin

Vágólapra másolva!
A legújabb amerikai divat a mobiltelefonok üzenetrögzítőjére felvenni egy-egy filmbeli ismert mondást - természetesen annak a színésznek a hangján, akinek a szájából a replika elhangzott.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban csak júniusban 16 millióan kérték, hogy telefonjuk hangpostája egy híres színész híres mondatával örvendeztesse meg a hívót. Az igények sokfélék, nagy a kereslet a régi filmklasszikusok iránt. Idéznek Stan és Pan-filmet, amelyben Pan (Oliver Hardy) így esdekelt barátjának: "Az isten szerelmére, menj el és hagyj aludni". Bíztató az "Erő legyen veled!" a Csillagok háborújából Harrison Ford előadásában, kissé elutasító Clark Gable az Elfújta a szélből: "Az igazat megvallva, drágám, fütyülök rá". Kicsit hátborzongató Marlon Brandót hallani, amint Don Vitóként elrecsegi: "Olyan ajánlatot teszünk, amit nem tud visszautasítani".

Már jobb kedve lehet annak, akit Humphrey Bogart fogad a Casablanca zárómondatával: "Azt hiszem, ez egy szép barátság kezdete". "Hozzám beszélsz?" - kérdezi Robert De Niro a Taxisofőrből, míg Dustin Hoffman ezt a kérdést szegezi a telefonálónak: "Megpróbál elcsábítani?" Természetesen a Diploma előtt című filmről és Mrs. Robinsonról van szó. És mondani sem kell, elsütik "A nevem Bond. James Bond"-poént is - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az ötletet, talán ártatlanul, valószínűleg az amerikai filmintézet adta, amikor néhány hónappal ezelőtt a filmek éves rangsorolásához megjelentetett egy füzetet a bennük elhangzott híres mondásokból. Mára azonban ez már nemcsak filmbarátok játéka, még csak szimpla divat sem, hanem hatalmas üzlet, mivel a mondat beprogramozása 3 dollárba kerül. És a fiatalok gyakran változtatják, mert a kezdetek után a legfrissebben látott filmekből választanak. A nagy érdeklődés láttán a stúdiók gőzerővel mazsolázzák ki az üzenetrögzítőkre alkalmas mondatokat, - például a legújabb sláger Datona Fanning mondata a Világok harcából: "Élünk még?" Ha üzlet, legyen üzlet - gondolta az amerikai színész-szakszervezet a SAG is, és százalékot követel a mobilszolgáltatóktól jogdíj címén.