Elítélték Paris Hilton mobiljának hackerét

Vágólapra másolva!
Tizenegy hónapos börtönre ítélte a Massachusetts-i bíróság azt a tinédzsert, aki a múlt héten ismerte be a híresség mobilkészülékének feltörését. A fiatalkorú hacker teljes bűnlajstromát tekintve ez a húzás azonban csak a hab volt a tortán.
Vágólapra másolva!

Az internetes bűnöző ügyében folytatott nyomozás ugyanis kiderítette, hogy a tettes 2004 márciusától kezdve egy valóságos online ámokfutást vitt véghez. A 15 hónapon át tartó hackelés-sorozat mintegy egymillió dolláros kárt okozott az áldozatoknak - írja a ZDNet.

Mivel a hacker fiatalkorú, nevét nem közölték, és 11 hónapos büntetését is egy speciális intézményben tölti majd le. Ezek után még két évig el lesz tiltva a számítógép, a mobiltelefon és bármilyen internetre csatlakoztatható eszköz használatától. A hatóságok még nyomoznak a tinédzser esetleges tettestársai után.

A fiatalember az amerikai T-Mobile hálózatába betörve talált rá Paris Hilton Sidekick típusú okostelefonjának adataira. A tinédzser nem habozott, és az interneten közzé is tette a Hilton-lány készülékével készített mobilfotókat - köztük néhány pikáns felvételt is -, és a telefonkönyvében szereplő hírességek, többek közt Eminem, Christina Aguilera, Anna Kournikova, Andy Roddick és Vin Diesel telefonszámát.

Paris és 310 ezer áldozat

Forrás: [origo]
Sidekcik II: Ilyen gépet használt Paris

A T-Mobile-nál a fiatalember nem csak kutakodott, hanem hamis előfizetéseket is bejegyzett magának és barátainak. Ezekkel azután ingyen telefonáltak, és több Massachusettsben és Floridában található iskolát fenyegettek meg azzal, hogy bombát helyeztek el az épületben.

A fiatalember egy nagy amerikai internetszolgáltató - egyes források szerint az America Online - rendszerét is feltörte, ahol kémprogramokat telepített az alkalmazottak gépeire. Januárban egy nagy amerikai adatbróker céghez - a Washington Post szerint a LexisNexishez - tört be a hacker, ahol magánszemélyek adatai után kutakodott. Ha az áldozat valóban a LexisNexis volt, akkor a tinédzser egy több mint 310 ezer amerikai állampolgár személyes adatait tartalmazó rendszert böngészhetett át.

Bosszú az interneten

Júniusban a hacker egy másik nagy amerikai távközlési cég hálózatába hatolt be és jegyzett be magának kamu előfizetést. Amikor a szolgáltató ezt észrevette, és lekapcsolta a hálózatról a tinédzser telefonját, az túlterheléses támadást indított a cég weboldala ellen.

A fiatal hacker elleni nyomozást az amerikai T-Mobile is jelentős összegekkel segítette, és mint a cég képviselője a ZDNetnek elmondta: megerősítették hálózatuk védelmét, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő.