Károsabbak a hallásra a trendi mp3-lejátszók

Vágólapra másolva!
A napjainkban divatos hordozható zenelejátszók az újfajta, miniatűr fülhallgatók és a hosszú üzemidő miatt minden eddiginél jobban veszélyeztetik a felhasználók hallását.
Vágólapra másolva!

Az mp3-lejátszókkal való túlzásba vitt zenehallgatás következtében már fiatalkorban jelentkezhetnek az időskori hallásproblémákhoz hasonló tünetek - állítja a chicagói Northwestern University egyik kutatóorvosa a UPI beszámolója szerint. Ugyan hasonló figyelmeztetést már a walkmanek és discmanek fénykorában is intéztek a felhasználóihoz az orvosok, a Dean Garstecki vezetésével lefolytatt vizsgálatok rávilágítanak, hogy a manapság divatos hordozható zenelejátszók még veszélyesebbek lehetnek a hallásra.

A hordozható kütyük méretének csökkenésével ugyanis a fülhallgatók is összementek: ma már kivétel nélkül csak fülbe helyezhető, miniatűr hangszórókat lehet kapni ezekhez a kütyükhöz, amelyek veszélyesebbek, mint a fülre helyezhető, szivacspárnás modellek. Garstecki szerint a manapság divatos miniatűr fülhallgatók 6-9 decibellel növelhetik a dobhártyát közvetlen közelről érő hanghatások intenzitását, ami megegyezik egy porszívó és egy motorkerékpár hangerejének különbségével.

Ráadásul az is növeli a kockázatot, hogy a mai zenelejátszókat kisebb fogyasztásuknak és strapabíróbb akkumulátoraiknak köszönhetően sokkal hosszabb ideig lehet egyhuzamban hallgatni, mint elődeiket. Garstecki szerint ezért az újfajta mobileszközökön mindenképpen célszerű óvatosan bánni a hangerővel.