Online adattolvajok ellen lép fel a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Microsoft több mint száz, a cég arculati elemeit felhasználó weboldal ellen indított jogi eljárást. Az oldalak többsége internetezők adatait próbálta kicsalni az álcával.
Vágólapra másolva!

A szoftvergyártó tájékoztatása szerint az eljárásokat olyan weboldalak tulajdonosai ellen indították, amelyek a Microsoft arculati elemeivel próbálták magukat a Microsoft oldalainak kiadni és számos esetben ezzel a trükkel begyűjteni a gyanútlan netezők személyes információit. - A kérdéses 117 adathalász-webhely a tavaly október és idén március között eltelt időszakban működött. Időközben ugyan mind beszüntette tevékenységét, a Microsoft azonban jogi eszközökkel ki kívánja nyomozni a háttérben álló személyek, a honlapok működtetőinek ma még sokszor ismeretlen kilétét - közölte a társaság.

A weboldalak sora változatos: a Microsoft vállalati honlapra, valamint az MSN és Hotmail szolgáltatásokra hasonlító oldalak egyaránt szerepelnek a terjedelmes listan. A vizsgálatban részt vevő Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) illetékese szerint az elkövetkező hetekben számos esetben fény derülhet az elkövető kilétére.

Az adathalászat ("phishing") gyűjtőnév az olyan internetes csalásokat takarja, mely során a potenciális áldozatok rendszerint egy e-mailt kapnak, amely látszólag egy hivatalos intézménytől érkezett. A felhasználót azután egy linkkel átcsalják egy, az eredetihez megtévesztésig hasonlító, de hamis weboldalra, ahol olyan személyes adatok megadására kérik fel, mint például a bankkártyaszám vagy a jelszó.