Digitális kamarával a gyorshajtók ellen

Vágólapra másolva!
A hagyományos traffipaxok helyett digitális kamerákkal veszi föl a küzdelmet a brit közlekedési rendőrség az utakon száguldozó autósok és motorosok ellen.
Vágólapra másolva!

Az úttest fölött, mintegy 4,5 méter magasságban elhelyezett, Specs nevű kamerákkal már javában folynak a kísérletek a szigetország autópályáin és országútjain. A működési elv roppant egyszerű, a kamerákban rejtőző technika annál fejlettebb.

A készülék minden elhaladó járművet lefényképez, automatikusan felismeri a rendszámukat, majd az adatokat átküldi a néhány kilométerrel távolabb elhelyezett következő kamerának. Ez összeveti a látott rendszámot az első fényképezés óta eltelt idővel. Ezáltal nem csak a pillanatnyi, de a járművek átlagos sebessége is mérhető. A készülékek alig igényelnek karbantartást - ráadásul valóságos pénzautomatának bizonyultak. Londonban és Nottinghamshire grófságban olyan nagyszámú gyorshajtót sikerült lefülelni, hogy minden kamerapár havonta jóval több mint százezer euró (mintegy 25 millió forint) bírságpénzzel hízlalta a közlekedésrendészet kasszáját.