Japán: fellépés a netes öngyilkosságok ellen

Vágólapra másolva!
Japánban meggyorsítanák egy internetező adatainak a hatóságoknak való kiadását, amennyiben a felhasználó számítógépéről olyan információkat publikál a világhálón, melyből arra lehet következtetni, hogy öngyilkosságra készül.
Vágólapra másolva!

A szigetországbeli telekommunikációs cégek külön irányelvet dolgoztak ki arra, mi a teendő, ha valaki a világhálón öngyilkossági szándékának ad hangot. Ez alapján részletesen szabályoznák, hogy egy-egy szuicid hangulatú hozzászólás észlelésekor az internetszolgáltatók kinek és milyen formában adhatják ki a kérdéses felhasználó nevét és címét a gyors beavatkozás biztosítása végett - derül ki japán sajtóértesülésekből.

Az irányelv létrehozását az indokolta, hogy Japánban évről évre nő azon emberek száma, akik internetes fórumokon lépnek kapcsolatba egymással, s csoportosan követnek el öngyilkosságot. A tervek szerint már az idén októbertől lehetővé válik, hogy a rendőrség rövid időn belül megkérhesse az internetszolgáltatóktól a potenciális öngyilkos személyes adatait. A szigetországban tavaly mintegy 32 ezer ember követett el öngyilkosságot, egy évvel korábban pedig minden korábbinál több (közel 35 ezer) állampolgár vetett véget életének önkezűleg. Az interneten keresztül megismerkedett felhasználók közül az idei év első felében hetvenen végeztek magukkal csoportosan, míg tavaly ötvenöt ember végezte be életét hasonlóképp.