Bill Gates is megharcol az e-mail-áradattal

Vágólapra másolva!
A Microsoft-vezér három monitorral dolgozik, imádja az asztali keresőszoftvert, és papír helyett tábla-PC-t hord magával, kedvenc kommunikációs eszköze pedig az e-mail. Gates a Fortune magazinnak fedte fel dolgozószobája high-tech titkait.
Vágólapra másolva!

"Ha benéznek ebbe az irodába, láthatják, hogy nincs itt túl sok papír" - kezdte Bill Gates dolgozószobája bemutatását a Fortune magazinnak. A Microsoft-vezér íróasztalát három hatalmas monitor uralja, amelyeken egy munkaasztal képe látható: Gates a bal oldaliban "tartja" az Outlookot, a középsőben látja az éppen megnyitott levelet, a jobb oldaliban pedig a webböngésző fut.

Már nem dolgozna egy monitorral

A monitorok között oda-vissza lehet húzgálni az ablakokat az egérrel, és így egyszerre áttekinthető minden, amit az átlagfelhasználó egymásra pakolt ablakokban lát - vagyis nem lát... Saját bevallása szerint Gates már nem is tudná nélkülözni ezt a több kijelzős megoldást: "Ha az embernek már ilyen nagy felület áll rendelkezésére, soha nem térne vissza egy monitorhoz; ennek közvetlen hatása van a produktivitásra."

A Microsoft központjában az e-mail az elsődleges kommunikációs forma: mint Gates beszámolójából kiderült, belső telefon vagy alkalmanként a személyes beszélgetés helyett is inkább ezt alkalmazzák, és a faxok, hangüzenetek is a postaládában landolnak. A Microsoft első embere csak 100 e-mailt olvas el naponta, mivel körülbelül ennyi jut el hozzá - levelezése szigorú szűrőrendszeren megy keresztül, mire megkapja az üzeneteket. Gates külön listát állított össze arról, hogy ki számít levelezőpartnerének: ezen munkatársai, személyes barátai és a közeli ismerősei szerepelnek.

Mindenről tud, és fegyelmezetten e-mailezik

A cégvezető megnyugtatta azonban az olvasókat: arról is tud, mit írnak neki az ismeretlenek, akiknek leveleit nem olvassa el, ugyanis munkatársai összeállítást készítenek neki ezekből. Így tisztában van például a felhasználók leggyakoribb panaszaival is, illetve azzal, hogy milyen újításokat szeretnének. Mint bevallotta, nem az a baj, ha túl sok levelet kap, inkább az, ha nem jutnak el hozzá a megfelelő információk.

Forrás: EPA
Gates egy bemutatón: három monitor az igazi...

A levelek érkezését az Outlook jobb alsó sarokban felpattanó azonnali értesítőjének segítségével is figyelemmel kíséri Gates, amelyet a cégnél csak "kenyérpirítónak" neveznek. Mint a cégvezető a Fortune-nak elmondta, nagy önfegyelemmel állja meg, hogy csak a legfontosabbakat nyissa meg azonnal. Hét közben csak rövid leveleket ír, és munkatársainak is csak a hétvégén írja meg a hosszabb üzeneteket, instrukciókat, így aztán hétfőn teli postafiókjuk a bizonyítéka annak: a főnök nem lustálkodott...

Gates azt is bevallotta, hogy a számítógépen futtatható keresőprogram is nagyban megkönnyíti munkáját, mivel adatbázisokból is több gigabájtnyi van gépe winchesterén. A könyvtárak között való bóklászás helyett egyszerűen csak beírja a keresőablakba, mit szeretne megtalálni, és csak a találatokat böngészi át maga.

Táblagép és filctoll

A közös munkához Gates a SharePoint alkalmazást használja, amely webes felületen teszi elérhetővé a közös projekteket - így munkatársai azonnal kisegíthetik ötletekkel. Amikor pedig elhagyja irodáját, akkor papírnotesz helyett táblagépét viszi magával: feljegyzéseit így azonnal digitális formában tárolja el, de a gép szinkronizálva van az asztali masinával is, hogy minden dokumentumot el tudjon érni róla. Mint a redmondi cég vezére elmondta, a hírek 90 százalékát is számítógépen olvassa újság helyett.

A cégvezető egyetlen, nem csúcstechnológiás irodai felszerelése a fehér tábla, amelyre színes filctollakkal lehet rajzolgatni: ezt különösen a megbeszélések és ötletelések alkalmával használja előszeretettel. Mint Gates elmondta, a cégnél használnak olyan rajztáblákat is, amelyekről le lehet menteni a képet a számítógépre - ő azonban még nem szerzett be ilyet.