A PC-t is kiválthatja az új Playstation

Vágólapra másolva!
Ingyenes Linux operációs rendszert ad ki a Terra Soft cég a Sony cég nemsokára debütáló Playstation 3 játékgépéhez. Az ingyenes szoftver egy PC-hez hasonló funkciókat kínál majd.
Vágólapra másolva!

A Yellow Dog Linux 5.0-s verziója a fejlesztő ígérete szerint tetszetős grafikus kezelőfelülettel rendelkezik majd, így nem csak profi, de kezdő felhasználók is elboldogulnak majd vele. A szoftver segítségével a Playstation 3 konzol a játék mellett akár otthoni számítógépként is használható lesz. Ez azért fontos, mert a Sony masinája lesz a legdrágább konzol a piacon (Európában 5-600 eurós áron lehet majd megvenni), most bejelentett extrája azonban vonzóbbá teheti a potenciális vevők szemében.

Az operációs rendszer többek közt tartalmazni fogja a Firefox böngészőt, a Thunderbird levelezőklienst, illetve az OpenOffice.org irodai programcsomagot. A Linux összesen ezerötszáz különböző alkalmazást tartalmaz majd, melyek közt grafikai és multimédiás szoftverek is helyet kapnak, ezek pontos listája azonban még nem ismert.

Az IGN.com értesülései szerint a Yellow Dog Linux november közepétől lesz elérhető a Playstation 3-hoz, telepítője automata és manuális installálást egyaránt lehetővé tesz a kezdő és a profi linuxos felhasználók igényei szerint. A szoftvert bemutatásakor két héten át csak a Terra Soft egyik fizetős szolgáltatásának előfizetői érhetik majd el, két héttel később azonban a cég honlapjáról már bárki megvásárolhatja a Yellow Dog Linux telepítőlemezét. Ezt követően a tervek szerint a szájton bárki számára elérhetővé teszik az operációs rendszert CD/DVD-re írható formátumban is.

A nyílt forráskódú operációs rendszer és a Playstation konzolok kapcsolata nem mondható újnak: már a Playstation 2-höz is árultak merevlemezt, egeret és billentyűzetet is tartalmazó Linux-csomagot, ezt azonban fejlesztőknek, nem pedig otthoni felhasználóknak szánta a Sony.