Jön a drót nélküli akkumulátortöltő

Vágólapra másolva!
Az elektromos eszközök kábelrengetegétől szabadítanák meg a világot amerikai tudósok, egyelőre sajnos még csak elméletben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Massachuesetts Institute of Technology (MIT) tudósai egy olyan egyszerű elvet dolgoztak ki, amely lehetővé tenné az elektromos berendezések vezeték nélküli áramellátását, akkumulátoraik feltöltését - adta hírül a BBC. A kutatók bevallottan arra kerestek megoldást, hogyan lehetne megszabadulni az elektromos készülékek kábeleitől, amelyek valósággal ellepik a háztartást.

Az MIT szakemberei az elektromágneses rezonanciában találtak rá a megoldásra: olyan berendezést készítenének, amely a zenei hanghullámokhoz hasonlóan sugározna energiát elektromágneses hullámok formájában. A kibocsátott energiát az ugyanolyan frekvenciára hangolt berendezés tudná befogadni, amely "együtt rezonálna" az adóval, a kutatók elképzelése szerint akár 3-5 méteres távolságból is.

A vezetéket speciális antenna helyettesítené, amely a jelenlegi rádióantennákkal ellentétben egy irányba, koncentráltan szórná a hullámokat, és a fel nem használt energiát újra elnyelné. A megoldás egyelőre csak elméletben létezik, de az MIT kutatóinak számításai és a szimulációs kísérletek bebizonyították működőképességét.

A vezeték nélküli akkumulátortöltésre már van létező megoldás: a brit Splashpower árulja az illusztrációnkon is látható berendezést, amely más elven, az elektromágneses indukción alapulva működik. A cég asztali töltője abban is eltér az MIT-n megálmodott berendezéstől, hogy közvetlenül rá kell helyezni a hozzá való készülékeket, nem tudja őket messzebbről árammal ellátni.