Veszélyes lehet a Google PC-s keresője

Vágólapra másolva!
Amerikai jogvédők arra figyelmeztetnek, hogy senki ne használja a Google Desktop Search 3-as verzióját, amely személyes dokumentumait a keresőcég szerverein tárolja, mivel ezzel kiszolgáltatja magát a hatóságoknak és a hackereknek.
Vágólapra másolva!

A napokban jelent meg a Google asztali PC-re írt keresőjének legújabb változata, amely arra is képes, hogy a felhasználó több számítógépen - például az otthoni, az iskolai vagy a munkahelyi gépén - keressen vele egyszerre. Ennek érdekében a Desktop Search 3 nem csak a netező fájljainak adatait, hanem magukat a fájlokat is eltárolja a Google szerverein.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) jogvédő szervezet szerint viszont ez veszélybe sodorhatja a felhasználót, mivel az amerikai törvények nem védik a szolgáltató szerverein tárolt személyes dokumentumokat. Emiatt akár a hatóságok, akár a bíróság egyszerű idézéssel hozzáférhet a felhasználó magánlevelezéséhez csakúgy, mint üzleti, orvosi vagy adópapírjaihoz. Rendes körülmények között ilyen adatokat csak házkutatási parancs birtokában szerezhetnének meg a hatóságok.

Ugyan a szoftver beállításával elkerülhető, hogy a dokumentumok a Google szervereire kerüljenek, de az EFF szerint a legtöbb felhasználót veszélybe sodorhatja, ha nem ennek tudja megfelelően konfigurálni a programot. A szervezet arra hívja fel a keresőcéget, hogy ha a netezők dokumentumait saját szerverein szeretné tárolni szolgáltatása keretében, akkor az EFF-fel együtt álljon ki az elavult adatvédelmi törvények megváltoztatása érdekében, mivel azok nem tudnak lépést tartani a digitális korszak követelményeivel.