A Novell kaméleonnal támad az új Windowsra

Vágólapra másolva!
Megerősödött a Vista nyílt forráskódú vetélytársa: az új SUSE szebb felületet, animált ablakokat és beépített keresőt kapott, emellett könnyebben boldogul a windowsos fájlokkal is.
Vágólapra másolva!

A Novell képviselői rendkívül nagy önbizalommal nyilatkoztak a megjelenés előtt álló SUSE Linux Enterprise Desktopról (SLED), amelynek újításait a CeBIT-en mutatták be. A cég az év végén megjelenő új Windows vetélytársának szánja az asztali operációs rendszert, mégpedig a vállalati munkaállomásokon. Míg a Linux eddig elsősorban a szervereken, vagy a speciális feladatra beállított gépeken hódított, a SLED készítői szerint már egy univerzális asztali operációs rendszer - vagyis egy cég bármely alkalmazottja leülhet elé dolgozni, és a Vista érkezéséig szeretnének minél több ügyfelet meghódítani vele.

A SLED nem a Windowst akarja újragondolni (vagyis hiányosságait tökéletesíteni), hanem az egész asztali koncepciót - mondta el a CNetnek Greg Mancusi-Ungaro, a Novell illetékes termékmenedzsere. Az operációs rendszer leglátványosabb újítása az animált kezelőfelület: a látványosan lezáruló-megjelenő ablakok áttekinthetőbbé teszik a munkát. A cég másfél éves, alapos kutatásokra épülő tervezőmunkával alakította át a szoftver menürendszerét - derült ki a CeBIT-en -, és igyekeztek ergonomikusabbá tenni az egyébként kissé puritán megjelenésű felületet. Egy másik jelentős újítás az operációs rendszerbe épített, Beagle nevű univerzális keresőprogram.

A felhasználók számára ennél talán még fontosabb, hogy az új operációs rendszerrel szállított Open Office már tökéletesen képes kezelni az Excel adatbázisait, így a fejlesztők a SUSE térhódításának egyik jelentős akadályát küzdötték le. A SLED emellett teljes támogatást biztosít a jelenleg elterjedt hálózati- és nyomtatószabványokhoz, hogy gond nélkül beilleszthető legyen akár egy PC-s, akár egy maces vállalati környezetbe.