Bírósági távmeghallgatás Magyarországon is

2006.03.01. 15:48
Már Magyarországon is él a tanúk távoli, védett meghallgatásának lehetősége - adta hírül a technikai hátteret biztosító vállalkozás sajtóközleménye.

Egy 2003-as törvény szerint  meg kell teremteni a "jegyzőkönyv más módon való rögzítésének lehetőségét", tehát kép- és hangrögzítő berendezést kell használni, amennyiben azt bármely érintett kéri. Külön meghallgató szobában kerülhet sor a meghallgatásra például, ha a tanú kiskorú, vagy csak közli, hogy nem kívánja arcát-hangját adni a vallomáshoz.

Már távhallgatnak

A fejlesztést élesben elsőként egy büntetőperben használták, illetve használják, hiszen az eljárás még tart - tájékoztatott Zitai Miklós osztályvezető. Kahler Frigyes bíró, a veszprém megyei büntető kollégium vezetője hozzátette: először az elképzelésről 1993-ban, egy konferencián volt szó, akkor a rendőrségi felhasználás vonatkozásában. Már akkor is úgy gondolták, hogy a bevezetésének lenne értelme.

Jelenleg három teljes mobil eszközrendszer áll rendelkezésre, melyeket mikrobuszokkal szállítanak a helyszínekre. Ezt a mobilitást egyrészt a távmeghallgatás természete tette szükségessé, másrészt az a tény, hogy a rendelkezésre álló pénzből nem lehetett minden egyes bíróságot külön felszerelni, ugyanis a rendszer nem csak néhány kamerából vagy mikrofonból áll. Összesen kilenc jó minőségű kamerát, ugyanennyi DVD-felvevőt, központi egységet, mikrofonokat, GPS rendszerű órajel generátorokat, hangfalakat, nagy, központi kijelzőt és vezérlőt, illetve kontroll monitorokat is tartalmaz a megoldás, amit a nem egészen 100 milliós pályázaton nyertes KFKI-LNX Hálózatintegrációs Zrt. hozott létre.

Arc nélkül is beszélhet

A kialakított rendszer képes mind a hangot, mind a képet a megfelelő módon torzítani, miközben a hang természetesen tisztán érthető, de azonosíthatatlan marad. A központi érintőképernyőről a teljes eszközpark egyértelműen és könnyen vezérelhető, ezt akár a bíró saját kezűleg is megteheti. Lehetőség van arra is, hogy a tárgyaláson elhangzottakat menet közben visszanézzék-visszahallgassák a jelenlevők, illetve mód van a jegyzőkönyv egészének, vagy részleteinek sokszorosítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK