iWiW: rekordot döntött az emberi hiszékenység

2006.05.05. 11:46

Látogatottsági rekordot döntött tegnap az iWiW közösségi oldal. Története során először lett az ország harmadik legnézettebb internetoldala - igaz, ezt a forgalmat egy buta lánclevél generálta.

Tegnap 443 673 látogató kereste fel az iWiW közösségi oldalt - ami már önmagában is rekord a lap történetében - és 16 107 708 oldalt néztek meg (azaz látogatónként 36-ot) - derül ki a Webaudit statisztikáiból. Ez utóbbi nem számít extrémnek, az iWiW tagjai rendszerint 15-20 milliószor töltik le barátjuk, ismerősük - vagy éppen ismeretlenek adatlapját, képeit. A tegnapi rekorddal az iWiW olyan internetoldalakat utasított maga mögé, mint az Index és a Startlap (ez utóbbit csak lapletöltésben), amelyek egyébként - lapunkkal, az [origo]-val az élen - évek óta a net az első három legnézettebb médiumának minősültek.

Butalevél-forgalom

Üröm az örömben, hogy a kiemelkedő látogatottság voltaképpen egy lánclevélnek (hoaxnak) köszönhető, amely egy teljesen kamu felhívásban biztatta a felhasználókat arra, hogy legalább ötven helyre küldjék tovább, különben az iWiW tulajdonosa (a lapunkat is kiadó T-Online) inaktívnak minősíti őket. A lánclevélben szó szerint nem szerepelt, de érezni lehetett, hogy az inaktív felhasználók törlése a cél. Mindebből természetesen egy szó sem volt igaz, a lánclevél alján belinkelt, bővebb információkat ígérő oldal sem létezett, és persze az inaktívak állítólagos kiszűrésére is elegendő lett volna az utolsó belépés időpontját megnézni - de kiszűrési szándék sem volt.

A fentieket azonban azok, akik továbbküldték a levelet, nem gondolták át. A hoaxokat sajnos az internetezők zöme nagyon kedveli, ezek a lánclevelek arra építenek, hogy elegendő egyetlen hitelesnek tűnő nevet beleírni (az iwiwes levélben például a T-Online vezérigazgatójának, Simó Györgynek a neve szerepelt), egy kicsit életszerű történetet kanyarítani, és az olvasók máris továbbküldik. Ez azonban az internet egyik káros vadhajtásának számít, hiszen a teljesen feleslegesen továbbküldött e-mailek megterhelik a levelezőszervereket és bosszantják azokat a felhasználókat, akik rezisztensek a jelenségre - némi malíciával mondhatnánk: akik gondolkodnak, mielőtt továbbküldenének bármilyen levelet.

Korlát a továbbküldők miatt

Az iWiWes lánclevélnek is volt rossz hatása: mivel a rendszeren belüli üzenetküldésről van szó, maga az iWiW terhelése növekedett, ami leálláshoz végül nem vezetett ugyan, de érezhetően lassította a szolgáltatás működését és nehézkessé tette elérhetőségét. Egyébként az iWiWesek korábban is szívesen küldözgettek egymásnak buta leveleket, ami végül az üzemeltetőket arra kényszerítette, hogy korlátozzák a levélküldési lehetőséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK