Futurisztikus fényképező óriási zoommal

2006.09.01. 13:23

A Kodak EasyShare Z612 szokatlan formavilága azonnal felhívja magára a figyelmet, és a rengeteg beállítási lehetőség elősegíti a kreatív fotózást. Sajnos összességében mégsem elég meggyőző az ezüstszínű kütyü.

A jelenlegi gyártók közül talán a legnagyobb múlttal rendelkező amerikai vállalat, a Kodak már a tizenkilencedik század végén gyártott könnyen kezelhető fényképezőket, azonban ezt az évszázados tapasztalatot csupán meglehetősen lassan képes átültetni a mai, digitális korba. Az elmúlt években sorra kényszerült létszámleépítésekre, legutóbb pedig arról számolt be, hogy a cég teljes fényképezőgép-gyártását átadják a szingapúri székhelyű Flextronicsnak.

Mindezek fényében egy-egy új termék sikere óriási jelentőséggel bír a Kodak számára, éppen ezért kockáztatnia kell, és folyamatosan meglepő kialakítású eszközökkel rukkol elő. Sajnos azonban a próbálkozások mindeddig nem voltak kimondottan sikeresek, az egyedül szépnek mondható kamerák az új, dupla optikás sorozatból kerültek ki.

Az elmúlt héten az egyik legújabb fényképezőt, a hat megapixeles, tizenkétszeres, stabilizált optikai zoommal rendelkező EasyShare Z612-t teszteltük.

Forrás: [origo]

Külső kialakítás, fogás

Kicsomagolás után az első reakciók gyakorlatilag két végleg között mozognak: vagy azonnal beleszeret valaki, vagy erős távolságtartással viszonyul ehhez a géphez. Aki sci-fi sorozatokon nőtt fel, annak mindenképpen kötelező darab, hiszen bármelyik film kelléke lehetne a Kodak fényképezője.

A váz műanyag borítású, és az akkumulátorral együtt a súlya 330 gramm. A kezelőszervek elrendezésével kapcsoltban két dolgot érdemes kiemelni: az egyik, hogy egyes gombok azonos méretűek, és túl közel helyezkednek el egymáshoz, ezért tapintással nehéz őket megkülönböztetni, a másik pedig az exponálógomb és a beállítótárcsa kialakítása.

Az exponálógomb a megszokottól eltérően nem kör alakú, sőt, nem is emelkedik ki a géptestből, így nem kifejezetten kényelmes a használata. A hátoldali beállítótárcsa azonban jól sikerült, segítségével nagyon gyorsan módosítható egy-egy beállítás, bár a gyenge műanyag kivitele nem sejtet hosszú élettartamot.

További zavaró tervezési hiányosság, hogy az optikát védő sapka nem rögzíthető a vázra, mindössze egy vékony szivacs szorítja a gépre. Valószínűleg pár hónapos használat után lötyögni fog a védőburok, különösen akkor, ha néha bekapcsoláskor is rajtamarad a fényképezőn, ilyenkor ugyanis szabályosan ledobja magáról a kitolódó lencse.

Forrás: [origo]

Stabilizált optika, átlagos élességállítás

Az új EasyShare kamera Schneider-Kreuznach gyártmányú, tizenkétszeres optikai zoommal rendelkezik. A stabilizátoros objektív átfogása kisfilmes értéken számolva 35 - 420 milliméteres tartományban teszi lehetővé a fotózást. A kézremegést korrigáló technológia különösen tele állásban hasznos, hatékonyságát azonban nehéz összehasonlítani a konkurens megoldásokkal, hiszen a Canon, a Panasonic, illetve a Sony saját fejlesztései egyaránt remekül működnek.

Alapvetően az élességállítás sebességére sem lehet panasz: bár a Panasonic High-Speed AF megoldásánál lassabb a rendszer, átlagos felhasználásra tökéletesen megfelel.

Forrás: [origo]

Digitális kijelző, elektronikus kereső

A fényképek komponálására és visszanézésére a hátoldali kijelző, illetve a felette található elektronikus monitor egyaránt használható. A hátsó LCD 2,5 col átmérőjű, 230 ezer pixel felbontású, és kültérben/beltérben egyaránt jól látható képet ad. Aki mégis az átnézeti keresőket preferálja, használhatja a 202 ezer pixel felbontású elektronikus kijelzőt is. Sajnos ez utóbbi dioptriaállítási lehetőséget nem kapott, így például szemüveges fotósok nehézkesen tudják csak használni.

Rengeteg üzemmód

A Kodak messzelátó digitális fényképezőjébe temérdek funkciót zsúfoltak, így a kezdő felhasználók és a kreatívabb fotósok is egyszerűen megvalósíthatják elképzeléseiket. A teljesen manuális expozícióállításon át az idő- és rekeszautomatika módokon keresztül a teljesen automatikus képkészítésre csakúgy lehetőség van, mint az előre beállított témamódok használatára.

A kézi és a félautomata üzemmódokban a már korábban említett vezérlőtárcsa segítségével gyorsan módosítható a fényérzékenység (ISO 80 és ISO 400 között szabályozható), az expozíció-korrekció, illetve a blende és a záridő. A legmagasabb érzékenység ISO 800, azonban ez kizárólag csökkentett, egy megapixeles felbontás mellett érhető el.

Témamódokból összesen tizennégyféle található a gépben: ezek többek között önarckép, éjszakai portré, tengerpart, és gyerekek fényképezéséhez nyújtanak megfelelő beállításokat.

Forrás: [origo]

Mozgóképfelvétel

Természetesen videózásra is alkalmas az ezüstszínű kütyü, mégpedig 640x480 pixeles felbontású, 30 kép/másodperc sebességű felvételt képes készíteni. A filmezés hosszának a memóriakártya mérete szab határt, de legfeljebb 80 perc lehet. Pozitívum az is, hogy a legtöbb eszközzel ellentétben felvétel közben is használható az optikai zoom, igaz ugyan, ilyenkor rövid időre elhomályosodik a kép.

Végszó

A Kodak EasyShare Z612 ára a hazai kereskedésekben jelenleg bruttó 85 ezer forint körül mozog, vagyis 15 - 45 ezer forinttal olcsóbb, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező Panasonic, Sony, illetve Canon készülékek. A fényképező ennek ellenére stabilizált, jó minőségű tizenkétszeres optikát kapott, és az autófókusz sebessége is megfelelő volt a tesztünk során.

A külalakra talán kevésbé tetszetős masina mindazoknak megfelelő lehet, akik változatos körülmények között szeretnének fotózni, és olykor szeretik manuálisan beállítani az expozíciót.

Halász Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK