Felpörgött a laptopgyártás az új Windows miatt

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb noteszgép-gyártóját elárasztották a megrendelések a Vista premierje előtt, de számításaik szerint egész évben jól megy majd a bolt.
Vágólapra másolva!

Rekordmennyiségű, kétmillió darabos készletet szállított le partnereinek januárban a világ legnagyobb szerződéses laptopgyártója, a tajvani Quanta Computer Inc. - adta hírül a Reuters. A cég közlése szerint 19 éves történetében ez volt az első alkalom, hogy egy hónapon belül elérték ezt a mennyiséget.

A megrendelések felfutását az új Windows megjelenése váltotta ki: a Microsoft új operációs rendszere ugyanis az újabb típusú, kétmagos processzorral szerelt gépeken érzi magát igazán jól, és újfajta grafikus felülete erős videokártyát is igényel. A Quanta szinte minden nagy számítógép-gyártónak szállít, üzemeiből kerülnek ki többek közt a Dell, a HP, az Apple vagy a Sony noteszgépei - összességében nagyjából a világ minden harmadik laptopja.

A cég bevételein is meglátszik a fellendülés: a Quanta összesen 1,51 milliárd dolláros bevételre tett szert a legyártott gépek után, másfélszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A gyártó szerint ráadásul a növekedés egész évben kitart majd.