Mobilt kérnek az ellenőrök a moszkvai metróban

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonokat kérem bemutatásra! - mondhatják ezentúl a moszkvai jegyellenőrök a metróban.
Vágólapra másolva!

Az orosz főváros Trubnaja nevű állomásán olyan beléptetőkaput állítottak üzembe, amely egyenesen az utas bankszámlájáról emeli le a jegy árát. Ehhez az utasnak nem kell mást tennie, csupán hozzáérinti mobilját a kapuhoz, és máris alámerülhet az orosz főváros metrójának labirintusába.

Az új rendszer előnyeit egyelőre csak a nokiások élvezhetik, de 2008-tól bármilyen márkájú mobiltelefonnal, és az összes szolgáltatóval használható lesz: ehhez egy speciális sms-kártyát helyeznek majd el a készülékben. Az új fizetési rendszert kommentálva a moszkvai metró igazgatója nagyszerűnek nevezte az újítást, és örömmel üdvözölte, hogy a metrókapuknál tolongó moszkvai utazóközönségnek nem kell többé jegyért sorban állni, és kapkodva aprópénz után kutatni.

Az utasok kétségkívül fellélegezhetnek, hogy csak a telefonjukat kell előkapniuk, az ellenőrök dolgát viszont valószínűleg megnehezíti az új rendszer, mert mi van, ha valakinek "éppen" lemerül a mobilja?

Az ötlet nem új keletű, Európa több országában már lehetővé tették a mobiltelefonnal való fizetést. Moszkvában viszont már az első évben rendkívüli, 32 millió dolláros bevételre számítanak a "mobiljegyek" eladásából.