Díjnyertes kütyük Las Vegasból

Vágólapra másolva!
Harmincegy kategóriában díjazták a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vásárán, a CES-en kiállított eszközöket. A jókora listán játékkonzol, processzor, gigászi laptop, fényképező, de még lézeres billentyűzet és ledes asztali lámpa is található.
Vágólapra másolva!

Idén a negyvenedik évfordulóját ünnepli az International Consumer Electrics Show (CES): a Las Vegasban évente megrendezésre kerülő expo a technológiai ipar legjelentősebb vására. A CES-en az átlagemberek számára is érdekes újdonságokat, hamarosan boltokba kerülő termékeket mutatnak be a gyártók, nem csupán prototípusokat: az expón debütált például az első CD-lejátszó, DVD, és plazmatévé is.

Idén is Gates nyitja a show-t

Az először 1967-ben megrendezett kiállításnak 1978 óta ad otthont Las Vegas, s 2007-ben 130 országból mintegy 2700 kiállító mutatja be legújabb termékeit közel 150 ezer négyzetméteren hétfőtől csütörtökig. A CES-re az idén napi hetvenezer látogatót várnak - ez kétszerese a Disneylandet felkereső turisták napi átlagának.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is Bill Gates, a Microsoft alapítója fogja megnyitni a CES-t magyar idő szerint vasárnap este, de beszédet tart még Michael Dell, az azonos nevű számítógépgyártó vezére, valamint Ed Zander, a Motorola első embere, továbbá Robert Iger, a Walt Disney elnök-vezérigazgatója is. Az év legrangosabb technológiai seregszemléjének történéseiről Las Vegasban lévő kollégánk folyamatosan be fog számolni a Techbázison.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A legjobb high-tech kütyük

Bár a show csak a vasárnapi megnyitóval kezdődik, már ismertek a vásár díjazott termékei, a harmincegy különböző kategória díjazottjaiból csemegéztünk. A CES legjobb fejlesztéseinek díját (Best of Innovations) tíz éve ítéli oda az újságírókból és szakértőkből álló zsűri otthonokba szánt elektronikai termékeknek, a győztesek közt a rendezvényen magukat nem képviselő cégek termékei is helyet kapnak.

Mivel a díjat január első napjaiban osztják ki, a díjazottak közt csupa tavaly megjelent termék található. A 2007-es nyertesek egyike a Sony Playstation 3 általunk is tesztelt új generációs játékgépe: a masina érdekessége a nagy teljesítményű Cell processzor mellett az, hogy nagyfelbontású Blu-ray lemezeket is le tud játszani. cserébe viszont ez a jelenlegi legdrágább játékgép, ráadásul még online játékszolgáltatása sem él, Európában pedig csak márciusban jelenik meg.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A legjobb digitális fényképező

A Digifotó rovatban nyár elején részletesen olvashattak már a Kodak V610-es digitális fényképezőjéről, amely a CES zsűrije szerint a legjobb kamera a piacon funkcióját és ár-érték-arányát tekintve. A fényképező legfontosabb extrájának a - két eltérő átfogású lencsét tartalmazó, összesen tízszeres nagyítási lehetőséget kínáló - dupla optika számít. Emellett a téglaforma Kodak panorámafotózásban jeleskedik, és támogatja a Bluetooth vezeték nélküli adatátvitelt is. Sajnos azonban elődjéhez, a tavaly év elején debütált V570-eshez képest bizonyos területen visszalépést jelent a kevés újdonságot hordozó modell.

A legjobb processzor

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A bírák szerint az Intel Core 2 Duo márkanevű, kétmagos lapkája a világ legjobb processzora - legalábbis ez áll a díj odaítélésének indoklásában. A chipet a gyártó tavaly nyáron mutatta be, s létezik belőle laptopokba és asztali PC-kbe szánt változat is. Játékosok számítógépeibe szánt Extreme jelzésű típusa a leggyorsabb, s egyben a legdrágább. A Core 2 Duo jó visszhangot kapott a szaksajtótól, s bár tavaly még a két processzormag volt az újdonság az iparági pletykák szerint hétfőn az Intel már a négymagos utódot fogja bemutatni Las Vegasban.

A legjobb hardver

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sok játékmániás szeretett volna karácsonykor egy Dell XPS számítógépet látni a fa alatt: a márkajelzés a gyártó felső kategóriás - meglehetősen borsos áron mért - gamer PC-it takarja. A legjobb hardver díját a zsűri az M2010-es jelű modellnek ítélte, ez tulajdonképpen egy notesz-, és egy asztali gép hibridje. A csúcskategóriás XPS-masina nem éppen egy utazáshoz szánt könnyű típus, bár kivitele révén könnyebb átvinni a haverokhoz egy asztali konfigurációnál. Nagyfelbontású, 20 colos képernyővel szerelik, s a bivalyerős Core 2 Duo processzor mellett izmos videokártya, temérdek memória és gigászi winchester kerül bele.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kényelmes virtuális billentyűzet

A Golan-Tech cég fejlesztése a billentyűzet, amely vörös lézernyalábokból áll: a virtuális tasztatúrát egy kompakt eszköz vetíti a felhasználó elé, bármilyen nem tükröződő, sima felületre.

A már boltokban is kapható kütyü Bluetoothon keresztül egyaránt képes csatlakozni mobiltelefonhoz, PDA-hoz vagy számítógéphez, 64 gombot tartalmaz, s akár percenként 400 karakteres sebességgel lehet rajta gépelni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mobillal kommunikáló karóra

A Sony Ericsson már órát is árul: az MBW-100 jelzésű modell a Bluetooth vezeték nélküli szabványon keresztül a zsebben lapuló mobiltelefonhoz is képes kapcsolódni. A számlapba épített OLED-kijelzőn ki tudja írni a hívó fél nevét, a rajta lévő gombokkal pedig diszkréten bontani is lehet a hívást. A karóra emellett megjeleníti az sms-eket, s a mobiltelefon mp3-lejátszóját is vezérelni lehet vele. Hátránya, hogy köze 190 grammot nyom, ráadásul a telefonhoz hasonlóan tölteni is szükséges időnként.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Wifis kütyü utazó netezőknek

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Sony a PSP kézikonzolhoz hasonló, de attól eltérő funkciókat kínáló kütyüt dobott piacra az USA-ban. A Mylo nevű eszközön lehet chatelni, Skype-olni, e-mailezni és webböngésző is van rajta, az internetre pedig wifin csatlakozik. Emellett le tudja játszani a memóriakártyán belé helyzett zene- és videofájlokat, ezeket a tulajdonos a közelben tartózkodó ismerősök Mylóira is átküldheti.

Okos memóriakártya

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Jópofa találmány a tajvani A-Data cég SD-kártyája, amely külsőre nagyban hasonlít a hagyományos típusokra, azonban elhelyeztek rajta egy apró képernyőt. Erről bármikor le lehet olvasni, mennyi szabad tárhely van még a kártyán, s a szabad megabájtok megjelenítése a speciális megjelenítési technológiának köszönhetően nem igényel külső áramforrást sem.

A gyártó honlapján lévő információk szerint az intelligens SD-kártya jelenleg fél, egy és két gigabájtos változatban kapható.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Fél terás szerver otthonra

Az idei CES-en debütál az első 1 terabájtos (ezer gigabájtos) asztali PC-kbe szánt merevlemez. A Seagate PC nélkül is használható háttértára ugyan csak feleennyi adatot képes raktározni, de manapság még ez is soknak számít. A külső hálózati merevlemezen lévő fájlokhoz hálózaton keresztül lehet hozzáférni, de extra szolgáltatásként az interneten keresztüli elérést is biztosít hozzá a gyártó - ehhez persze otthon bekapcsolva kell hagyni az eszközt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hasznos lehet a hordozható töltő

Az Ecosol cég fejlesztése leginkább egy pendrive-ra hasonlít: az USB-porton keresztül tölthető kütyü azonban nem más mint egy akkumulátor. Bár az eszközből még csak prototípus létezik, készítői szerint feltöltése után a kulcstartó méretű, 50 gramm tömegű kütyüről akár egy lemerült telefont, PDA-t, fényképezőt is fel lehet tölteni. Ehhez csak csatlakoztatni kell az eszközt a hordozható töltőhöz, s megnyomni rajta egy gombot - a rendelkezésre álló energiamennyiséget pedig az oldaláról lehet leolvasni.

Takarékos lámpa szép idomokkal

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Véleményünk szerint - bár elektronikai termék - kissé kilóg a díjazottak sorából a Hermann Miller cég Leaf, vagyis levél nevű asztali lámpája.

A terméken a hagyományos izzó helyett húsz darab világító dióda szolgáltatja a fényt: ezek egyik fele hűvös kékesfehér, másik fele melegebb hatású sárgásfehér színű.

A ledek révén a lámpa negyven százalékkal kevesebb áramot fogyaszt hagyományos társainál, s állítani lehet rajta a kétféle szín keveredésének arányát is.