A pornóipar beszállt a DVD-háborúba

Vágólapra másolva!
A producerek egy része a HD DVD-hez pártolt, mert elterjedt a hír, hogy a Blu-ray-en nem lehet pornót kiadni.
Vágólapra másolva!

A Las Vegasban közvetlenül a CES után rendezett AVN Adult Entertainment Expón több pornóproducer is úgy nyilatkozott a sajtónak - többek közt az IDG-nek -, hogy csak HD DVD-n adják ki filmjeiket, mivel a Blu-ray tábor elzárkózott a pornótól. Az egyik nagy kiadó, a Digital Playgrounds alapítója elmondta: az általa megkeresett Blu-ray gyártó cégek nem hajlandók pornófilmeket sokszorosítani a formátumot kidolgozó Sony retorziójától tartva.

A VHS is pornóval futott be

Miután Joone-t több ilyen cég is visszautasította, a producer úgy döntött, HD DVD-n jelenteti meg kiadványait, és a vásár más résztvevői is ugyanerről számoltak be. A Blu-ray szövetség alelnöke, Marty Gordon viszont hivatalos közleményben cáfolta, hogy tiltanák az erotikus tartalmak megjelentetését, és minden kiadóval nyitottak az együttműködésre.

Az elemzők szerint a Sony önmagában nem is tehetné meg, hogy letiltja a Blu-rayről az erotikus tartalmakat, mivel az partnerei - többek közt a Philips, a Samsung és a Panasonic - érdekeit is sértené. Sokak szerint az új DVD-formátum nem lehet sikeres ilyen kiadványok nélkül, mivel annak idején a VHS elterjedéséhez is nagyban hozzájárult a pornókazetták népszerűsége.

Tévedés vagy megtévesztés?

Most azonban úgy tűnik, mégsem a pornóipar dönti majd el a DVD-háborút annak ellenére, hogy a hamis híresztelések miatt első körben több kiadó is a HD DVD mellett tette le a voksát. A sajtó azt is csak találgatni tudja, hogy Joone miért járt pórul a Blu-ray gyártókkal. Elképzelhető, hogy a Digital Playgrounds vezetőjének alkudozás helyett egyszerűbb volt a rivális formátumhoz pártolni, miután többen is elutasították ajánlatát, de az sem kizárt, hogy a HD DVD lobbi áll az ügy hátterében.