Szabványosítani kell a mobilos tévét

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egyik vezető illetékese nyomatékosan felszólította a technológiai cégeket, dolgozzanak ki egységes szabványt a mobiltelefonos tévézésre, ellenkező esetben ezt az EU fogja megtenni helyettük.
Vágólapra másolva!

Viviane Reding, az EU hírközlésért felelős biztosa a hannoveri technológiai vásáron, a CeBIT-en tartott beszédében éles kritikával illette a mobilos cégeket. Reding felhívta a mobiltelefonos tévészolgáltatásban érdekelt vállalatok figyelmét, hogy ki kellene dolgozniuk egy egységes technológiai szabványt, ellenkező esetben ugyanis az EU fogja ezt megtenni az iparág helyett - számolt be a BBC.

Reding kiemelte, az egységes szabvány hiánya miatt a társaságok komolyan kockára teszik azt, hogy vezető pozíciót tölthessenek be a mobilos tévézés kibontakozó világpiacán. Bár a világ számos országában folynak már nagyszabású mobiltévés tesztek, nem mindenütt ugyanazt a technológiát használják a videoanyagok telefonokra való digitális közvetítéséhez.

A hírközlésért felelős biztos úgy nyilatkozott, idén nyárig ad haladékot a gyártóknak arra, hogy megegyezzenek, melyik technológiát kívánják alkalmazni majd a tévészolgáltatás nyújtásához. Az EU egyébként a DVB-H nevet viselő nyílt szabvány bevezetését támogatja, melynek kifejlesztésére negyvenmillió eurót költöttek az Európai Bizottság kasszájából, s jelenleg 17 uniós országban használják.