Negyvenmilliót adtak el eddig a Vistából

Vágólapra másolva!
A Microsoft bejelentése szerint a legújabb Windowsból a cég megjelenést követő 100 nap alatt világszerte közel 40 millió darabot értékesített.
Vágólapra másolva!

A több mint öt évvel ezelőtt debütált Windows XP-t leváltó Vista a leginkább kelendő a Microsoft eddigi operációs rendszere - nyilatkozta Bill Gates, a társaság alapítója a Los Angeles-i WinHEC technológiai konferencián.

Gates nyilatkozatai szerint a közel negyvenmilliós globális eladási mennyiség a Windows XP debütálását követő időszakban elért értékesítés duplája, s annak köszönhető, hogy a vásárlók kezdenek digitális életstílusra váltani, s PC-jükkel szemben is egyre igényesebbek. A Microsoft alapítója elmondta, hogy az otthoni felhasználók számára háromféle, eltérő árú és tudású változatban kapható szoftver eladásainak 78 százalékát valamelyik prémium verzió teszi ki.

Los Angeles-i beszédében Gates azt is elmondta, hogy a Vista nem otthoni PC-kre, hanem szerverekre szánt megfelelője, amelyet korábban Longhorn kódnéven hívtak, Windows Server 2008 néven kerül majd a boltokba az év második felében, noha voltak egyéb, kreatívabb elnevezési ötleteit, de ezeket végül elvetették.

A Microsoft alapítója ezek mellett még bemutatta a cég Windows Home Server nevű szoftverét, amelyet nem a végfelhasználók, hanem számítógépgyártó partnerei számára fog értékesíteni. A speciális operációs rendszert olyan otthoni adattároló eszközökre szánják, melyekre a tulajdonos elmentheti filmjeit, zenéit, dokumentumait, fotóit és egyéb adatait, s azokat vezetékes, vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a lakásban lévő bármelyik PC-ről, vagy mobil eszközről is elérheti.

A német Medion cég a WinHEC-en fogja bemutatni saját, év végén boltokba kerülő otthoni szerverét, amely akár 2000 gigabájtos változatban is megvásárolható lesz. Egyéb gyártók - például a HP vagy a LaCie - hasonló termékei az ősszel fognak megjelenni a boltokban - említette Gates.