Júniusban jön a 3-as Firefox

Vágólapra másolva!
A Mozilla bejelentette, hogy hamarosan kiadják az eredetileg 2007 végére ígért böngésző végleges bétáját, amely a tesztek szerint jobban gazdálkodik majd a PC erőforrásaival.
Vágólapra másolva!

Mike Schroepfer, a Mozilla alelnöke szerint a Firefox 3.0 Beta 5 kódján már semmi nem fog változni. Elmondása alapján ez lesz a végleges béta, azután már csak a Release Candidate (RC) változaton fognak dolgozni. A PC World beszámolója szerint Schroepfer azt is elárulta, hogy az RC1 május elején várható, amennyiben a Mozillának sikerül tartania az ütemezést. A cég a közelmúltban megváltoztatta gyakorlatát: minden felhasználót arra bátorít, hogy próbálja ki az RC változatokat, és a visszajelzésekkel segítse a fejlesztők munkáját.

Ha az RC változat értékelése is a tervek szerint halad majd, a végleges változatot júniusban vehetjük majd kézbe, de akik nem tudnak várni, erről az oldalról letölthetik a bétát.

A Computerworld.com-on Preston Gralla A béták csatája című cikkében hasonlítja össze a 3.0-ás Firefoxot és a március eleje óta letölthető Internet Explorer 8-at. A konklúzió szerint a Firefox bétája sokkal kedvezőbb benyomásokat tehet a mezei felhasználóra, mégpedig két okból. Az egyik, hogy látszólag megoldódott a böngésző régi problémája, az időarányosan növekvő memóriaigény, ami a program néhány órás futtatása után szinte megbéníthatta a számítógépeket. Mivel az új verzió már folyamatosan törli a memóriából az egymás után megnyitott böngészőablakok adatait, már nem csak a jelenlegi Firefox 2-nél, de az Internet Explorer 7-nél is kevesebb gyorsítómemóriával beéri.

A másik, hogy - bár az internet Explorer 8 is számtalan érdekes funkcióval rendelkezik - a Firefox 3.0 újdonságai a mindennapos böngészést teszik kényelmesebbé; az átlagos felhasználó szempontjából ez tűnik igazán fontosnak, míg az IE8 erősségei gyakran a szolgáltatások összetettebb együttműködéséből fakadnak, és kevésbé kézenfekvőek.

A Tom's Hardware a napokban a Mozilla Alapítvány alelnökét faggatta a jövőbeni fejlesztésekről: bár még a 3-as verzió sincs kész, Chris Beard már a 4-es Firefoxról is szót ejtett az informatikai magazinnak. Elmondása szerint ebbe egy Prism nevű funkciót is beépítenek majd, amely honlapok nem dinamius tartalmainak offline böngészését biztosítja majd egyszerűen, bonyolult konfigurálás nélkül. Szintén az állítgatásokat lehet majd megspórolni egy másik újítással, amely a könyvjelzők, beállítások online tárolását teszi majd lehetővé. Segítségével a felhasználó egy idegen géphez ülve jelszava birtokában pillanatok alatt betöltheti saját igényeinek megfelelő profilját.

(ComputerWorld.hu)