Brazil pedofilok ellen harcol a Google

Vágólapra másolva!
A gyermekpornó- és gyűlöletbeszéd-terjesztők elleni hatékonyabb fellépésre tett ígéretet a brazil Google vezetője az Orkut közösségi oldalon.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat helyi vezetője a brazil szenátus ülésén jelentette be, hogy a főleg - 55 százalékban - brazilok által használt szájtról eltávolítják az illegális és sértő tartalmakat, de azok terjesztőinek adatait nem adják ki a hatóságoknak - írja az AP. A Google-t tavaly augusztusban szólították fel a helyi hatóságok, hogy adják ki a gyermekpornográfia és a feketék, zsidók és homoszexuálisok ellen uszító anyagok terjesztőinek adatait.

Az internetes vállalat azonban nem volt erre hajlandó, mivel az ilyen intézkedések sértik a szólásszabadságra vonatkozó amerikai törvényeket - és az Orkutot az Egyesült Államokból üzemeltetik. A mostani intézkedések keretében a Google tartalomszűrő szoftverek segítségével távolítaná el a pedofil anyagokat, és a felhasználók könnyebb kordában tartása érdekében a jelenlegi 30 nap helyett hat hónapig tárolná az illegális anyagok terjesztőinek adatait. Az intézkedések júniustól lépnek életbe a közösségi oldalon.

A cég emellett azt is vállalta, hogy tanácsadással és a hálózaton terjesztett anyagok átadásával segíti a brazil hatóságok munkját. Az Orkut az egyik első, nagy sikert befutott közösségi hálózat volt, amelynek összesen mintegy 60 millió felhasználója van. A brazil rendőrség korábban sikerrel csapott le olyan kábítószer-terjesztőkre, aki a rendszeren belül bonyolították ügyleteiket. Akkor a hatóságok emberei maguk is az Orkuton épültek be a drogmaffia tagjai közé.