Környezetvédelem: a Sony Ericsson az élen, a Nintendo leghátul

Vágólapra másolva!
A Sony Ericsson tesz a legtöbbet a környezetvédelemért, a Nintendo pedig a legkevéssé környezetbarát cég a Greenpeace legfrissebb listája szerint. Az általános állapotok leginkább elkeserítőek, a jelenleg kapható high-tech készülékek túl sok áramot esznek, és az elektromos hulladék kezelése sem teljesen megoldott.
Vágólapra másolva!

A környezetvédő civil szervezet negyedévente készíti el Guide to Greener Electronics című jelentését, amelyben a csúcstechnológiai termékeket gyártó cégek környezetvédelmi gyakorlatát értékelik. Az idei jelentés vesztese a 0,8 pontra értékelt, és ezzel utolsó helyen kullogó japán Nintendo. A cég azzal védekezik, hogy nem valós gyártási gyakorlatai alapján ítélték meg a vállalatot, hiszen az nem szolgáltatott információt a zöld szervezetnek. A játékcég által állítottakat Iza Kruszewska, a listáért felelős Greenpeace aktivista is megerősítette a BBC-nek. Elmondása szerint adatok híján a Nintendo honlapján fellelhető anyagok alapján értékelték a Nintendo környezetbarát törekvéseit.

A most nyolcadszorra megjelenő jelentés minden eddiginél szigorúbban ítélte meg a cégeket. Szűkebbre vették az elektromos szemétre és veszélyes kémiai anyagokra vonatkozó kritériumokat, és néhány új kívánalmat is bevezettek. Míg az előző verzióban több cég került a felezővonal jó oldalára, ráadásul a Nokia az egészen megnyugtató 7,1 pontos eredménnyel vezette a mezőnyt, ám egy teljes pontnyi levonást kapott az indiai visszavételi gyakorlata miatt, így most a Sony-Ericsson 5,1 pontja számít a legjobbnak.

Az márkás számítógépeket gyártók a négy és öt pont közti mezőnyben találhatóak. El lehet mondani, hogy az Apple majdnem fél ponttal bizonyult jobbnak a kínai Lenovónál, illetve a Dell mindkettejüknél jobbnak bizonyult 4,5 pontos eredményével. Viszont mindezen eredmények lelombozóak annak fényében, hogy a felsorolt technikai cégek nagyobbik része gyászos eredményeket ért el az energiatakarékosságból. Kruszewska szerint még olyan cég is volt, amely egy pontot sem szerzett ezen a területen. A szakértő szerint különösen annak fényében elkeserítő ez az állapot, hogy az elérendő minimumértékeket az 1992 óta létező Energy Star minősítési rendszer szerint választották ki, azaz egy ismert, és nem túl magas normát kértek számon a gyártókon.

A Greenpeace nem csupán számos részleges elemzést, pontrendszert adott ki, de lehetővé tette mindezen információk egyszerű megjelenítését. A fent látható blogokba, honlapokra egyszerűen beilleszthető kütyü segítségével a váráslást tervező felhasználók vagy a Föld sorsáért aggódó környezetvédők végiglapozhatják a vásárlók a korábbi tesztek eredményeit is. A Greenpeace nem csupán általános teszteket végez, érdemes annak is elnéznie a környezetvédők oldalára, aki konzolvásárláson gondolkodik, ám a nagy játéksorozatok mellett környezetvédelmi szempontokat is figyelembe szeretne venni választás előtt.