A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Szoftverek terén rég volt ilyen bőséges hét:  a Nizzába vágyó tuningőrülteket a French Street Racing szórakoztatja, a gyönyörű Race Driver: Gridből pedig egy javítot, második demót adtak ki a készítők. Eközben megérkezett a csodaszép 3D-s grafikájú Sim City Társadalmak, amelyben mesefalvát és metropoliszt egyaránt építeni lehet, ráadásul teljesen magyar nyelven. A héten megjelent a megújult külsőt és online könyvjelző-tárolást is kínáló Opera böngésző, amely már a kártevők ellen is véd, mellé pedig a rendszer egyszerű biztonságba helyezését biztosító ingyenes backupszoftvert kínálunk. 
Vágólapra másolva!

SIM CITY TÁRSADALMAK

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

Újabb verzió jelent meg a lassan negyedszázados múltú Sim City-ből: a SimCity Társadalmak (Sim City Societies). A programnak már a demója is magyar nyelven játszható (a telepítésnél kell kiválasztani), s noha a demóprogram számos lehetőséget nem enged meg, mégis érdemes belepillantani az újfajta játékmenetbe. Míg korábban a városokban csak az építeni tervezett környékeket kellett kijelölni, az új verzióban magunk válogathatjuk össze a lakó- ipari- szórakoztató- és díszítőfunkciójú épületeket. Mondhatni, hogy a játék irányítása sokkal egyszerűbb lett, ami már a kezelőpulton is érződik, de nem: a számtalan épület különböző hatással van a lakókra, amit bizony nem szabad figyelmen kívül hagyni. Míg az egyik épület növeli a termelékenységet, a másik csökkenti azt, de ugyanakkor hatásuk lehet a városlakók kreativitására, tekintélyére, és spirituális szintjére.

Minden egyes lakót "személyesen" megismerhetünk, de a véleményét is megtudhatjuk a környékről ahol él, vagy a munkájáról. A rendkívül összetett játék grafikáját határozottan a 3D-s Ceasar IV-hez tudjuk hasonlítani, ajánlani viszont csak azoknak merjük, akik szívesen elbíbelődnek a városok társadalmi hatásainak egyszerű modellezésével. Ahogy jeleztük korábban: a demováltozat is "tud magyarul", ami jelentősen hozzájárul az érthetőséghez (azért az oktatójátékot is javasoljuk végigjátszásra). Gépigénye nem is olyan vészes, mint ahogy vártuk, még egy irodai PC-n is elindult - bár kissé döcögősen futott.

FRENCH STREET RACING

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

Kissé giccses grafikájú játék a French Street Racing, melynek demójában Nizza utcáin lehet luxus sportautókkal száguldozni. Kondenzcsíkot húzó légterelől, a nitró nyomán felcsapó lángnyelvek a kipufogóban, és minden hasonló klisé jelen van ebben a játékban, amelynek futtatásához vagy egy kicsit izmosabb PC, vagy lebutított grafikai beállítások szükségesek. Ez a játék úgy fest, mintha a Burnout-sorozat félamatőr remake-je lenne, melyben elsősorban a versenyzésen van a hangsúly, de azért a kocsikat és a környezet egy részét is le lehet rombolni. Nem egy történelmi darab, fél órára megteszi kikapcsolódásnak.

RACE DRIVER: GRID EBAY MOTORS DEMO

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése

Nem tévedés, május közepén már jelent meg egy demó a Race Driver: Grid-ből, most azonban egy második hétszáz megabájtos, 1.1-es verzióként jelölt csomagot publikáltak a neten a készítők, mely az első rész egyes hibáit orvosolták, ha az nem működött jól, érdemes ezzel tenni egy próbát. Az első demóval szerzett tapasztalataink alapján remek autóversenyes programról van szó, amely még a Need for Speedet is porba taszítja, mivel remek a grafikája, és az autók is rendkívül élethűen törnek benne.

A letölthető demóban a San Francisco-i eBay Motors Muscle kupában egy Mustang GT-R, a Jokohamai Advan International Trophy-ban egy Nissan S15 Silvia, végül a Euro Touring Car versenyen egy BMW 320Si kormánya mögé lehet beülni a játékban. A program még mindig remek, ajánljuk megtekintésre a remek visszajátszás (Replay) módot, amelyben előre-hátra lehet tekercselni lassítva, és bármikor állítható a kameraállás is, remek betekintést nyújtva az eseményekbe.

XEROX MOBILE EXPRESS DRIVER

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése

Laptopja van? Előfordult már, hogy egy ismerősénél szeretett volna nyomtatni, de ezt csak bravúros másolási műveletek árán tudta megtenni? Ezt a feladatot teszi egyszerűvé a Xerox ingyenesen letölthető, univerzális illesztőprogramja, amely a legtöbb PostScript-szabványú printerrel kompatibilis. Telepítése után idegen helyen sem kell többet vesződnie a nyomtatás beállításaival, a Xerox Mobile Express Driver ugyanis elvégzi a feladat oroszlánrészét, keresőjével nem csak az USB-n, hanem a helyi hálózaton lévő printereket is könnyen megtalálja.

OPERA 9.5

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése

Már csak három napot kell várni a hármas Firefoxra, addig is feltétlenül érdemes kipróbálni az Opera friss kiadását, amely a korábbiaknál tetszetősebb külsőt, és néhány hasznos új funkciót is kapott. Ezek egyike az ingyenes regisztrációval használható Opera Link, amely egy online könyvjelzőtár, ahova automatikusan feltöltődnek a bookmarkok, így például a céges és az otthoni PC-n, vagy akár a mobiltelefonról is elérhetők lesznek. Gyorsabb működés, és a kártékony kódok elleni fokozott védelem, és aprólékosan testreszabható kezelőfelület jellemzi a legújabb Opera böngészőt.

MACRIUM REFLECT FREE EDITION

Forrás: [origo]
A szoftver ingyenes verziójának letöltése

Nemrég teszteltünk három olyan fizetős szoftvert, amelyek lehetővé teszik a teljes rendszer biztonsági mentését, így egy váratlan hiba, vírustámadás vagy bármilyen nem várt jelenség fellépése esetén vissza lehet állítani segítségükkel egy korábbi állapotot anélkül, hogy mondjuk az egész Windowst újra kellene telepíteni. Nos, a Macrium Reflect ingyenes verziója nem kínál olyan széles körű szolgáltatásokat, mint a fizetős szoftverek, ám egy idegszálait kímélni kívánó, az újratelepítéseket örökre száműzni kívánó egyszerű halandónak még így is beválhat. A merevlemez mellett DVD-re, CD-re való mentési lehetőséget kínál, sajnos azonban nem képes arra, hogy egy már kész mentéshez az azóta képződött változtatásokat hozzáírja helytakarékos módon. Ha épp most telepítette újra a Windowst, vagy elégedett annak stabil működésével, gyorsan készítsen róla egy másolatot ezzel a szoftverrel, hogy megőrizhesse ezt az állapotot!

CLEAN AFTER ME

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése

"Pakolj el magad után!" - mondják a szülők a játékát befejező gyereknek. Hasonló a szituáció gyakran a Windowszal is, csak az operációs rendszer általában nem takarítja el a lomokat maga után. Erre való az ingyenes Clean After Me szoftver, amellyel egyszerűen töröltetni lehet például a böngészők gyorsítótárát, vagy a Windows Temp könyvtárát, amely gyakran szolgál felesleges fájlok raktárául. Egy sor egyéb tárat lehet töröltetni a szoftverrel, ezeket azonban csak a hozzáértőbb felhasználók számára ajánljuk bepipálni.

VISTAMIZER

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése

Egy ingyenes segédprogram, amelynek telepítése után a Windows XP kezelőfelülete a Vistáéhoz lesz hasonlítos. Ha valaki erre vágyik, dögösebbé teheti vele a bejelentkező képernyőt, a Tálcát, az ablakokat, a Start menüt - azaz gyakorlatilag a teljes grafikus felületet. Ha mégsem válna be, egyszerű uninstallálással eltávolíthatók a változtatásai, így nem kell attól félni, hogy hazavágja a rendszert.