Vágólapra másolva!
Már egy fesztiválon sem lehet meglenni mobilinternet nélkül: ezúttal a VOLT Fesztiválon vetettük be magunkat a zenekarok, a sör és a kolbász forgatagába. A T-Mobile HSDPA-hálózatának segítségével ezúttal egy koncertről sem maradtunk le.
Vágólapra másolva!

A VOLT Fesztivált mindig is kiemelt nyári programként kezeltem. Első alkalommal, még 2002-ben, amikor először adott helyet a soproni Lővér Camping a rendezvénynek, közel 20 ezer tombolta végig a szokásos magyar felhozatalt és néhány külföldi fellépőt. Az elmúlt években számos területen fejlődött tovább a fesztivál, bár a mosakodás még mindig megoldatlan maradt. Idén kissé későn, június végén döntöttünk úgy a párommal, hogy meglátogatjuk az The Offspringet és Manu Chaót is felvonultató eseményt. Kezdetben egy Dell-laptoppal és egy T-Mobile USB stick-modemmel estünk neki a világhálónak, amellyel elsősorban kulturált szállásokat kerestünk.

A VOLT weboldala idén már online szállásfoglalásra is lehetőséget biztosított, de sajnos az üres ágyak száma a fesztivál közeledtével igencsak konvergáltak a nulla felé. Így kénytelen voltunk a Google-t használni erre a célra, és végül Sopron belvárosának kellős közepén meg is találtuk a megfelelő panziót, amely frissen felújított szobáival igen vonzó alternatívaként kecsegtetett.

Párommal a pénteki munkanap végeztével beültünk az autónkba és egy T-mobile MDA Vario III GPS-szolgáltatásait kihasználva nekivágtunk az M1-es autópályának és a 84/85-ös főútnak. Megérkezésünk után egyből taxiba vágtunk magunkat és célunk nem is lehetett volna más, mint a lenyűgöző Lővérek. Útközben, programfüzet híján, a t-zones wap portálján a külön a VOLT Fesztiválra kialakított oldalt böngésztük, amellyel azonnal tájékozódni tudtunk a még épp elérhető programokról.

A fesztiválra zökkenőmentesen jutottunk be. Két sör társaságában térképeztük fel a tavalyhoz képest igen csak átrendezett terepet. Bár sikerült szert tennünk egy papír alapú, "print" programfüzetre is, az túlzott mérete és mérsékelt vízállósága miatt nem bírta sokáig a gyűrődést, így maradt a HSDPA-n keresztül történő kommunikáció. Természetesen az első nap a Quimby, majd Manu Chao koncertjét élveztük, hogy később a Radió Café sátrában tombolhassunk a Deck Attack DJ-páros által kevert lemezekre.

A második napon némi sétával indítottuk a napot. Megcsodálhattuk Sopron frissen felújított épületeit és belvárosi utcáit. Délben természetesen ellenőriztük a bejövő e-mailjenket és néhány hírt is elolvastunk a nagyvilágból mobiltelefonunk segítségével. A délutáni szieszta után újfent élő koncertekre szomjaztunk - ezen még világosban a Colorstar, majd a Ladánybene 27 segítségével enyhítettünk. Az este folyamán a tömeggel együtt ugráltunk az Offspring jól ismert punk-slágereire, majd a Superbutt zúzos gitártémái mellett éreztük azt, hogy túl hideg van a további bulizáshoz, és már a pálinka sem melegít eléggé.

Összességében a VOLT Fesztivál az évek során rendívül megdrágult, mind jegy, mind étkezés és mind a belépő szempontjából, és ezzel párhuzamosan az embertömeg gyakorlatilag megduplázódott. Cserébe rengeteg büfé, söröspult, remek fellépők és számos kisebb-nagyobb újítás vagy fejlesztés várt minket.

Simon Péter