Beépített GPS az új Nikon csúcsgépben

Vágólapra másolva!
A most bejelentett Coolpix fényképezőgép több szempontból is egyedi lesz: a 13,5 megapixeles fotókat pontos földrajzi koordinátákkal együtt menti el a készülék, hálózati csatlakozót is építenek bele, az újfajta formátumú RAW képeit pedig kizárólag Windows alatt lehet majd feldolgozni.
Vágólapra másolva!

A Nikon Coolpix P6000 lesz szeptembertől a japán vállalat kompakt kategóriájában a csúcsmodell: a négyszeres optikai zoommal ellátott fotógép átfogása kisfilmes értékeken számítva 28 - 112 milliméternek felel meg, vagyis valódi nagylátószögű felvételelek rögzítésére is képes, tele tartományban pedig a beépített optikai képstablilzátor segítheti a kézremegés korrigálását.

A magnézium ötvözetből készülő gépváz hátoldalán egy 2,7 col képátlójú, 230 ezer pixel felbontású LCD monitoron lehet a fotókat megkomponálni, de a mai típusoknál szokatlan módon egy hagyományos átnézeti kereső is helyet kapott a gépen.

A beépített GPS-vevő a fényképek rögzítésekor automatikusan tárolja az aktuális koordinátaadatokat, ezeket pedig az EXIF adatok között rejti el, így egyelőre csak a Nikon saját szoftvere képes azokat kiolvasni. A beépített Ethernet hálózati csatlakozó célja ennél valamivel homályosabb, elméletileg arra szolgál csupán, hogy a Nikon saját képmegosztó oldalára, a Picturetown-ra töltse fel a képeket.

Forrás: [origo]

A legújabb Coolpix fényképezőgépben természetesen rengeteg állítási lehetőség van: a teljesen automata üzemmódokon kívül, blende- és időautomatika, illetve manuális üzemmód egyaránt elérhető az erre vágyóknak. A fényérzékenység ISO 64 és 1600 között állítható, illetve a felbontást három megapixelre csökkentve a fotós választhat ISO 3200 és 6400 között egyaránt.

A japán fényképező egy teljesen új RAW formátumot támogat: az NRW szabvány a Windows Imaging Component elnevezésű specifikáción alapul, ami sajnos azt jelenti, hogy egyelőre a szokásos képnézegető programok képtelen megnyitni, az Apple és Linux felhasználók pedig valószínűleg a jövőben sem.

Emellett az érthetetlen döntés mellett viszont pozitívum, hogy a készülék kapott vakupapucsot, így külső villanókkal is működőképes, ráadásul a megszokott Coolpix funkciókat sem mellőzték belőle, úgymint arcfelismerés, piros szem csökkentés, illetve D-Lighting képkorrekció.

A Nikon Coolpix P6000 várhatóan jövő hónapban jelenik meg a boltok polcain, kiskereskedelmi ára az Egyesült Államokban 499 dollár, vagyis 76 ezer forint lesz.