Később még jó lesz: webes könyvjelzők

Vágólapra másolva!
A World Wide Web hajnalán, amikor még csak maréknyi oldalból állt a világháló, amelyek nehezen megjegyezhető nevű egyetemi szervereken laktak, még egyszerűen fel lehetett írni az érdekes címeket. Szerencsére már az első böngésző, az NCSA Mosaic is tartalmazott könyvjelzőzési funkciót 1993-ban, amit aztán minden következő browser megörökölt tőle. A napjaink csúcsra járatott világhálóján megjelenő napi ezer érdekes történetet azonban már kényelmetlen kézzel elrakosgatni. Az egyik legnépszerűbb online linktár, a Delicious megújulásának kapcsán most összegyűjtöttük a legpraktikusabb bookmarkolási megoldásokat.
Vágólapra másolva!

Ízletes falatok

A múlt hét során új dizájnt és hangsúlyos közösségi funkciókat kapó Delicious a webes könyvjelzőzés nagy öregjének számít. Az oldal 2003 óta kápráztatta el legendásan spártai, ám rendkívül funkcionális külsejével a minimalista stílus kedvelőit, és riasztotta el lelkesen a fehér felületektől és sarkos gomboktól megijedő kezdőket. Ironikusan az oldal egészen múlt hétig a könnyen elgépelhető del.icio.us webcímen volt elérhető, most már azonban az egyszerűbb delicious.com címen is elérhető. A 2005-től a Yahoo tulajdonában álló linkmegosztó elsősorban magáncélú felhasználásra készült, minden közösségi újítása ellenére egyik hasznos szolgáltatása, hogy le lehet jelszavazni vele a feltöltött könyvjelzőket, így azokat csak maga a felhasználó érheti el.

A könyvjelzőket halmozó felhasználók több olyan kiegészítő közül választhatnak, amik megkönnyítik a linkek feltöltését és címkékkel ellátását. A Firefox böngészőhöz hivatalos címkéző kiegészítőt kínál az oldal, akik azonban ezzel elégedetlenek, számos egyéb eszköz közül választhatnak. Az Internet Explorert használók is kaptak telepíthető gombot, amivel rögtön az internetre menthetik el a megtalált webes gyöngyszemeket, az ismeretlenebb böngészőket használók bookmarkletekkel tehetik könnyebbé a szolgáltatás használatát. Legjobban a webkettes szolgáltatásokkal alaposan megpakolt - és ezért némiképp lassan induló - Flock böngészőt használók járnak, szoftverük alapbeállítás szerint képes közvetéenül a Deliciousre menteni a becsillagozott oldalakat. Elsőként megfeledkeztünk egy másik remek, ingyenes szolgáltatásról, amelyet az Opera böngésző felhasználói érhetnek el. Az Opera Link nagyon hasonlít a Deliciousre, díjmentes regisztrációt követően erre is elmenthetők a kedvenc honlapok linkjei, s a 9.5-ösnél újabb Opera böngészőből közvetlenül, automatikusan is szinkronizálni lehet a könyvjelzőket a PC-n lévőkkel.

Forrás: [origo]
A megújult Delicious

Az online könyvjelzőtár számos külső alkalmazást, asztali programot is építettek, az itt raktározott könyvjelzőket számos módszerrel vissza lehet csalogatni az asztali alkalmazásokba. A szinte végtelen lehetőségek felsorolása helyett egy egyszerű trükköt javasolnánk: a munkához elengedhetetlen három-négy címke járó hírcsatornájára Firefoxban feliratkozva a legfrisebb linkek a böngészőben is elérhetővé válnak. Így egyszerre lesz meg a könyvjelző biztonságban és kereshetően a neten és pár kattintás közelségben a felhasználó keze ügyében.

Megosztás, RSS-olvasóba építve

Nyíltan a közösségi funkciókra épül a Google megoldása. A böngészőkbe beépülő Google Toolbarral ugyan biztosít a Delicioushöz hasonló funkciókat a felhasználóknak, igazán azonban azok járnak jól, akik a Google Reader megosztásait használják. Az ügyesen összerakott online RSS-olvasóban megnyitott anyagokat az S gomb megnyomásával csillagozhatják meg érdekesnek a Readert használók, a Shift+S-re pedig meg is oszthatják ismerőseikkel a hírt, kis jegyzetet fűzve hozzá. A régimódibb felhasználók informálására akad mód, nekik e-mailben lehet elküldeni az érdekes leleteket.

A Google programozóinak arra is volt egy jó ötletük, mit lehet a túl sok érdektelen anyagot megosztó ismerősökkel kezdeni. A Readerben egyszerűen beállítható, hogy mely ismerősök találatait rejtse el automatikusan a felhasználó elől a rendszer. Így a közösségi netezéssel könnyen elérhető túlterhelődést is könnyen meg lehet úszni.

Biztonsági mentés, semmi több

A Firefox böngészőt és a Thunderbird levelezőszoftvert gyártó Mozilla a leghagyományosabb megközelítést választotta. Megosztási funkciókat nem egyelőre épített legújabb kísérleti alkalmazásába a Mozilla Weave-be, amiben így nem lehet barátokat bejelölni, linkeket küldözgetni vagy fontos hírekre szavazni. Az egyelőre alfa, azaz tesztállapotban leledző szolgáltatás több kóddal titkosítva, atombiztosan menti el a felhasználó könyvjelzőjét a Mozilla szerverein. A titkosításnak hála még a leggyanakvóbbaknak sem kell attól tartaniuk, hogy az unatkozó programozók szétnéznek kedvenc honlapjaik listájában- Az pedig, hogy a Firefoxba épülve csendesen működik a háttérben, rendkívül kényelmessé teszi akár a kezdő felhasználók számára is.

A Weave-re egyelőre nem lehet regisztrálni, a szolgáltatás honlapja szerint épp elég tesztelő van a rendszerben. Azonban a gyakorta visszanézők biztosan be tudnak jutni előbb-utóbb. A webes technológiák iránt érdeklődőknek mindenképpen érdemes Weave azonosítót szerezniük, mert a Mozilla nemrég lezajlott fejlesztői konferenciájáról tudósító magyar blogger szerint a cégnek a könyvjelzők elmentésén túlmutató tervei vannak a kiegészítővel.

Forrás: [origo]

A Google Reader is használható megosztásra

Közösségi hírmegosztók

Linkeket természetesen nem csak az utókorra való tekintettel vagy a később jó lesz gondolattal lehet elmenteni. A Digg-hez, Mixx-hez vagy a Ma.gnolia-hoz hasonló közösségi hírmegosztó oldalak felhasználói inkább médiát csinálnak. Számukra fontos ügyekre hívjhatják fel gerilla módszerekkel a világ figyelmét - ilyen volt például a magyar rajongók We Want Apple Hungary kampánya -, kijelölhetik az adott nap érdekes történését, vigyázhatnak arra, hogy egy fontos információ ne süllyedjen el a linkek tengerében. Nagyobb mennyiségű hír elrakására ezek az oldalak teljesen alkalmatlanok, viszont jó érzés, ha az egy-egy igazán jó link, vicces sztori másoknak is tetszik és ezres nagyságrendben kapja a kattintásokat és a hozzászólásokat a többi felhasználótól.