Letiltották az ezerdolláros iPhone alkalmazást

Vágólapra másolva!
Nyolc példány kelt el az ezerdolláros iPhone alkalmazásból mielőtt az Apple törölte volna a webboltjából - adta hírül a Los Angeles Times.
Vágólapra másolva!

A világ legdrágább iPhone alkalmazása csak pár napig volt volt elérhető az App Store-ból, mégis került nyolc olyan felhasználó, aki beruházott az ezer dolláros I Am Rich programba. A szofver semmilyen hasznos funkcióval nem rendelkezik, csupán egy csillogó ékkövet jelenít meg a boldog tulajdonos képernyőjén.

A programot kifejlesztő német Armin Heinrich azzal a céllal dobta piacra a céltalan programot, hogy a viszonylag elérhető árú telefonból ismét státusszimbólum válhasson. A bemutatásakor közel 500 dollárért kapható csodatelefonhoz ma már 200 dollárért hozzá lehet jutni Amerikában,

A szoftver nyolc vásárlója közül hat az Egyesült Államokból töltötte le az alkalmazást, de egy francia és egy német is beruházott a vörös drágakövet megjelenítő programra. Az App Store-ban eladott szoftverek árából az Apple harminc százalékot tart meg a bolt fenntartási költségeinek fejében, így a fejlesztő 5400 dollárt kap majd sznoboknak készült szoftver után.

Egyelőre nem tudni miért törölték az I Am Rich-et az Apple szoftverboltjából. A Los Angeles Times tippje szerint - amit az alkalmazásról készült vásárlói ismertető megerősít - voltak akik tévedésből vásárolták meg az alkalmazást, viccnek gondolva a kiírt ezer dolláros árat. Könnyen elképzelhető, hogy a tévedésből mintegy 155 ezer forintot kifizető felhasználók tiltakozása miatt szüntette be az Apple a fogyasztói társadalom elé görbe tükröt tartó ötletes szoftver forgalmazását.

Nem ez az első eset, hogy az Apple alkalmazásokat törölt boltjából. A 3G-s telefon modemként való használatát lehetővé tevő NetShare többször eltűnt az App Store-ból. A Wired információi szerint az Apple jelezte az alkalmazás fejlesztőjének, hogy a programot tévedésből távolították el, ám a szoftver továbbra sem kapható.

A rosszindulatú pletykák szerint arra is van technika az Apple kezében, hogy távolról letiltson egyes alkalmazásokat. Egy Jonathan Zdrianski nevű szakember telefon operációs rendszerének mélyén talált rá arra a webcímre, ahonnan a készülék letöltheti a tiltott alkalmazások listáját. A címen egylőre csupán egy tesztbejegyzés található.