Tiltással és szabadalommal védekezik az Apple

Vágólapra másolva!
Furcsa eszközökkel próbál elbánni versenytársaival az Apple. A cég tornacipő-szabadalommal és webes szoftverboltból való kitiltással küzd a saját felhasználói ellen.
Vágólapra másolva!

Kétségkívül az elmúlt év legünnepeltebb, legtöbbet emlegetett kütyüje az iPhone. Viszont egyes kritikusok a kiadása után aggódni kezdtek amiatt, hogy csupán az Apple jóváhagyásával rendelkező programokat lehet rá telepíteni. Jonathan Zittrain kutató egyenesen az internet és a kreativitás halálát jósolta meg a zárt kütyük terjedését látva. Az eddig vészmadárnak tartott elemzők aggodalmai most igazolódni látszanak.

Kitiltott alkalmazás, átláthatatlan szabályok

A Podcaster nevű iPhone és iPod Touch alkalmazás fejlesztőjét szeptember 11-én lepte meg elutasító levéllel az Apple. A szoftvert azért tiltották le a cég webes szoftverboltjából, mert az Apple iTunes szoftverének egyik funkcióját duplikálta: podcastokat töltött le a felhasználó kütyüjére.

A programozó felháborodott blogbejegyzésben hívta fel a figyelmet a cég logikátlan viselkedésére. Az Almerica nicknevű fejlesztő átfésülte a fejlesztőknek kiadott dokumentációt, de nem talált olyan szabályt, ami tiltaná az Apple által adott programok egyes funkcióit lemásoló szoftverek fejlesztését.

Az ügyet csak tovább bonyolítja, hogy míg a kifogásolt alkalmazás számítógép közbeiktatása nélkül tölti le az iPhone-ra a podcastokat, a nagy testvérnek számító iTunes csak a felhasználó gépét közbeiktatva képes erre, azaz a letiltott program okosabb az Apple-félénél. Almerica szerint megszámolni sem lehet az olyan alkalmazásokat, amik létező Apple szoftverek által biztosított szolgáltatásokat kínálnak jobb minőségben vagy szebben kidolgozva. Még néhány podcast streaming programot is találhat az App Store-t böngésző felhasználó.

Az igazán bátrak megvásárolhatják a Podcastert a fejlesztőtől, reménykedve abban, hogy a cég nem keményít be és tiltja le az alkalmazás futtatását is. Augusztusban egy Jonathan Zdrianski nevű kutató a telefon operációs rendszerének mélyén rátalált arra a webcímre, ahonnan az Apple telefonok letöltik a feketelistára helyezett alkalmazások nevét, ám a címen azóta is csupán egy tesztbejegyzés látható.

Forrás: [origo]

Csak egy futócipő maradhat

Nem bánik kesztyűs kézzel a hardvergyártókkal sem az Apple. A New Scientist technológiai blogja adott hírt arról, hogy a cég megpróbálja szabadalommal védeni a kocogóknak kifejlesztett Nike+iPod rendszert. A cipőbe rejtett lépésszámlálóból és iPodos vevőegységből álló berendezésnek azért van szüksége védelemre, mert a márka iránt nem eléggé hű sportolók hajlamosak voltak átszerelni az érzékelőt nem Nike cipőkbe is. A Podophile kocogóblog már 2006 novemberében tíz olcsó vagy épp ingyenes tippel örvendeztette meg a futócipőjüket meghackelni vágyó iPod tulajdonosokat.

Az interneten is olvasható szabadalmi kérvény szerint a Bluetooth eszközök összekapcsolásakor használt párosításhoz hasonló eljárással lehetne védekezni az illegálisan iPodosított futócipők ellen. A szöveg ruhába és cipőkbe beépíthető rádiófrekvenciás azonosító chipeket javasol, amelyek jelenlétében a lépésszámláló rendesen működik, hiányukban viszont nem hajlandó kommunikálni az iPoddal.