Büntetnék az internetes rémhírterjesztést Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Még a jelenlegi országgyűlési ülésszakban törvényt hoznak Dél-Koreában az online rémhírterjesztők ellen - jelentette be a kormánypárt pénteken. A szigorú lépés kapcsolatba hozható azzal, hogy öngyilkosságot követett el egy bálványozott dél-korai színésznő, akit az interneten róla terjesztett híresztelések kergettek a sírba.
Vágólapra másolva!

Csoi Dzsin Szil (Choi Jin-sil) két évtizede volt a dél-koreai főműsoridős tévésorozatok, mozifilmek és reklámok sztárja. A "nemzet színésznőjeként" ünnepelt negyvenesztendős dívát csütörtök reggel találta meg a rendőrség a fürdőszobájában, ahol egy műanyag zsinórral akasztotta fel magát. Búcsúlevelet nem hagyott, de SMS-ben arra kérte egy munkatársát, hogy "bármi történik, vigyázzon a gyerekeire, és mondja meg nekik, hogy sajnálja."

A színésznő édesanyja elmondta, hogy Csoi szerda éjjel ittas állapotban ment haza, és zokogva tagadta a róla terjesztett pletykákat, majd bement a fürdőszobába, ahol az anyja másnap reggel talált rá holtan. A hatóságok szerint a négy évvel ezelőtti válása óta amúgy is depresszióval küzdő nőt, aki gyógyszeres kezelés alatt állt, súlyosan megviselte, hogy rosszindulatú netes pletykák az ő terhére rótták egy közelmúltban öngyilkosságot elkövetett színész halálát.

Ahn Dzse Hvan (Ahn Jae-hwan) feje fölött nagy adósságai miatt csaptak össze a hullámok, s a világhálón azt híresztelték, Csoi nagyobb összeget adott neki kölcsön, mikor az üzlete csődbe ment. A férfit hitelezői kergették egy hónapja a végső kétségbeesésbe - közölték az ügyben nyomozó illetékesek. Csoi rendőrségi vizsgálatot kért maga ellen, hogy tisztázza magát a szerinte alaptalanul terjesztett internetes vádak alól, ám nem tisztázták időben a nevét, holott közben már letartóztatták egy biztonsági cég munkatársát Ahn öngyilkosságával kapcsolatban.

A rendőrségi vizsgálat azóta megalapozatlannak nyilvánította a színésznő ellen a neten elterjedt vádakat. A hatóságok öngyilkossági hullámtól tartanak, mert alig 24 órával Csoi halála után egy 55 éves és egy 30 éves nőt találtak holtan, akik kísértetiesen hasonló körülmények között végeztek magukkal.