Mobilos jegyet szeretne a BKV

Vágólapra másolva!
Az sms- és a wap-jellegű mobiltelefonos BKV-jegyvásárlási megoldást is megvalósíthatónak találta hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet, és felkérte a BKV-t, hogy a közbeszerzési eljárásnál vegye ezt figyelembe - közölte a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a 499 forintért mobiltelefonnal vásárolható jeggyel hétköznap egy órát, hétvégén és éjszaka másfél órát lehetne utazni. A jegy bevezetéséről a Fővárosi Közgyűlésnek külön jogszabályt kell alkotnia, a BKV ezt követően közbeszerzési pályázaton kereshet szolgáltatót. Az eddigi piaci tájékozódás szerint két megoldás: sms- vagy wap-jellegű mobiltelefonos jegyvásárlás lehetséges.

A kabinetülés résztvevőitől az MTI megtudta azt is, hogy a mobiltelefonos BKV-jegyvásárlásról már tavaly decemberben döntött a közgyűlés. A BKV azóta keresi a megfelelő megoldást. Az sms-jellegű rendszer hátránya, hogy a külföldi turisták csak előfizetői kártya vásárlása után tudnának BKV-jegyet venni a mobiltelefonjukkal. A wapos jellegű megoldás hátránya, hogy bonyolultabb, illetve csak a korszerűbb telefonkészülékekkel lehetne ily módon jegyet váltani. Emellett szükség van hozzá GPRS előfizetésre is. Telefon elvesztése pedig a bankkártya elvesztéséhez hasonló kockázattal járna, mivel e rendszer használóinak meg kell adniuk a bankszámlaszámukat és a személyazonosításra alkalmas igazolványuk számát is.

Mindkét rendszer esetén a BKV-nak egyszeri költségként, kétmillió forintért mobiltelefonokat kell vásárolnia a jegyellenőröknek. A cég számításai szerint az első évben a vonaljegy-vásárlások három százaléka történne mobiltelefonnal. Ez a féléves tesztidőszakban 340 ezer mobiljegy-értékesítést jelentene, aminek 25 millió forint jutalékvonzata lenne a mobilszolgáltató részére.