Adókedvezmény békés videojátékokra

Vágólapra másolva!
Oklahoma állam adókedvezményt adna azoknak a számítógépes játékfejlesztőknek, akik a gyermekek számára készülő játékokban nem propagálják az erőszakot.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szövetségi állam mindig is híres volt arról, hogy politikusai nem kedvelik az agresszív vagy botrányos tartalmú játékokat, mint például a Grand Theft Auto, vagy olyan "M" kategóriájú (17 éven felülieknek szánt) játékokat, amelyekben bármilyen szintű erőszak vagy erotika megengedett.

A helyi politikusok legújabb adójavaslatukban adókedvezményekkel támogatnák a számítógépes játékok fejlesztőit abban az esetben, ha az adott játék besorolása nem haladja meg a "Teen" (13 éven felülieknek) korhatárt. Ez a fajta megkülönböztetés lényegében azt jelenti, hogy a Disney, Barbie, vagy más olyan cégek játékai, amelyek a fiatalabbaknak szólnak, busás adókedvezményben részesülnének. Minden más, felnőtteknek készült számítógépes játék, amelyben fegyvert használnak, vagy esetleg nem virágnyelven kommunikálnak a szereplők, illetve enyhe erotikus jelenetek láthatók (ezen a téren a számítógépes játékok majdnem olyannyira prűdnek számítanak, mint a hollywoodi filmek a 30-as években) kiesnének az adókedvezményből - írja a Kotaku.com.

Ha a honatyák megszavazzák a kezdeményezést, alapos felhördülést és botrányt kavarhatnak a nem túlzottan tőkeerős játékfejlesztő-csapatok részéről. Az olyan cégek esetében viszont, amelyek amúgy is hatalmas bevételt szereznek (mint például a Grand Theft Auto játékok, amelyeket ezzel a törvényjavaslattal próbálnak megszorongatni), úgysem sokat számít, hogy mekkora adót kell fizetniük - vélekednek szakmai berkekben.