Mexikóban ujjlenyomatot vesznek a mobiltulajdonosoktól

Vágólapra másolva!
Mexikóban a bűnözés elleni harc jegyében nyilvántartás készül a mobiltelefon-tulajdonosokról, akiktől ujjlenyomatot is vesznek. Így akarják elfogni azokat a bűnözőket, akik az eszközt használva zsarolnak ki pénzt, vagy alkudoznak a váltságdíjról.
Vágólapra másolva!

A törvény áprilisban lép életbe, a mobilszolgáltatóknak egy évük van az ügyfeleikről szóló adatbázis kiépítésére, benne az ujjlenyomatokkal. Az elgondolás az, hogy a hívásokat és az üzeneteket összekössék a tulajdonosokkal.

Mexikóban évente emberek százait rabolják el, az áldozatok száma élesen nő, mióta a hadsereg akciói miatt a kábítószerbandáknak új bevételi forrás után kellett nézniük.

A törvénytervezetet a tavalyi évben keresztülverő képviselők szerint az országban 700 bűnbanda működik, néhányat közülük börtöncellákból irányítanak, mobiltelefonon keresztül kialkudva a zsarolási összeget és a váltságdíjakat. A Mexikóban használatban lévő 80 millió mobil nagy része előre kifizetett, "kártyás" telefon, vagyis a vevők igazolványok nélkül bármelyik boltban megvehetik. A feltöltés pedig automatákon keresztül történik.

Mostantól kezdve az új vevőktől automatikusan ujjlenyomatot vesznek, amikor telefont vásárolnak, vagy előfizetési szerződést kötnek. Az új jogszabály megköveteli a szolgáltatóktól, hogy mindennemű telefoninformációt - hívásbejegyzéseket, szöveges és hangüzeneteket - egy éven át megőrizzenek. Az ügyfelekről és a hívásokról szóló információk titkosak maradnak, s csak bírósági végzéssel lesznek felhasználhatók a bűnözők elfogásához. Az egyelőre nem ismert, hogy a kormány nyújt-e bármiféle anyagi támogatást az adatbázis létrehozásához.

A mobilcégek szerint csak a bürokrácia nő

Carlos Slim, az ország legnagyobb szolgáltatójának, az America Movilnak az elnöke szerint sokkal hasznosabb lenne, ha a mobiltelefonok mozgását követnék nyomon. "Más jellegű, hatékony lépésekre van szükség" - mondta újságíróknak a milliárdos üzletember. Fransisco Gil Diaz egykori pénzügyminiszter, a spanyol Telefónica cég mexikói leányvállalatának, a második legnagyobb szolgáltatónak a vezetője szerint a jogszabály csak nagyobb bürokráciát teremt.

A törvényhozók szerint a telefonhasználóknak azonnal be kell jelenteniük, ha ellopták vagy kölcsönadták készüléküket, nehogy őket tartsák felelősnek, amiért mobiljukat egy bűnügyben használták.

Megfigyelés a briteknél is

A mexikóihoz hasonló megfigyelésen alapuló rendszert akarnak kiépíteni Nagy Britanniában is. A Jacqui Smith miniszter által javasolt óriási adatbázis tartalmazná az összes telefonhívást, SMS üzenetet, emailt és internetes laplekérést is. A belügyminisztérium szóvivője szerint a tervezett adatbázis nem tartalmazná az SMS-ek vagy az emailek teljes szövegét, csak azt, hogy ki kivel váltott üzeneteket. A miniszter szándéka szerint az adatbázis felépítésével egy magáncéget bíznának meg.

A megfigyelés ellen tiltakozó britek pár nap alatt kinőtték az akciók összehangolására nyitott Facebook csoportot. Jelenleg 7700 aktivista kész arra, hogy figyelemfelkeltésül egy teljes napi levelezésüket továbbítsák a megfigyelési programot kidolgozó miniszter postaládájába is.