Japán - a mobiltévé-nagyhatalom

Vágólapra másolva!
A világon ma a japán előfizetők használják ki leggyakrabban mobiltelefonjuk mobiltévéképességeit.
Vágólapra másolva!

A világon eddig közel 50 millió olyan mobiltelefont értékesítettek, mely földfelszíni televízió adás vételére alkalmas - és akkor még nem beszéltünk az autóba vagy PC-kbe építhető adóvevők széles táboráról. A mobiltelevíziózással kapcsolatban napvilágot látott információk alapján Japán egyik meghatározó IT-tanácsadó cége, az Eurotechnology arra a megállapításra jutott, hogy a forgalomban lévő mobiltévéképes telefonok 72,5 százaléka a felkelő nap országában kelt el, így Japán nyugodtan nevezhető mobiltévé-nagyhatalomnak.

Ez az adat önmagában is impozáns, hát még, ha az Eurotechnology weboldalán közzétett információkat is figyelembe vesszük. Ezekből kiderül, hogy a japán felhasználók átlagosan havonta 0,4 és 2,3 óra között nézik valamelyik csatorna műsorát - mobilon. Japánban már egy, kifejezetten a déli műsorokra szakosodott szolgáltatás is elindult, amely déltől 40 percben sugároz kifejezetten mobiltelefonra optimalizált híradót, időjárás-jelentést és étkezési tanácsokat. Ennek megfelelően a telefonokon hatásos reklámkoncepciók és megoldások kifejlesztése is elindult - így tehát a mobilon fogható adásokban sem lehet majd elkerülni a reklámot.

Az Eurotechnology Japán előretörését a mobiltévé-ágazatban az i-mode, vagyis a kezdetleges mobilinternet 1999-es indításához hasonlítja, ugyanis Japán akkor, azon a téren is megelőzte versenytársait. Érdekesség, hogy ugyan már az i-mode is sikeres volt az szigetországban, Európában és az Egyesült Álalmokban mégis a wap-technológia győzedelmeskedett. A japán piacelemzők, most abban bíznak, hogy a mobiltelevíziózással újabb esélyük nyílik arra, hogy a mobiltechnológiában egy megoldás Japánból indulva terjedjen el.

A tanácsadó cég weboldalán nem számolt a gyors HSDPA-hálózatoknak köszönhetően streaming-formában megtekinthető, élő tévéadásokkal, amelyek - például Magyarországon - egyelőre jóval népszerűbbek, mint a beépített adóvevővel felszerelt telefonok.