Idén érkezik az olcsó kínai processzor

Vágólapra másolva!
Kína saját fejlesztésű mikroprocesszorral rukkol elő a számítástechnikai piacon: a Godson nevű lapka új változatait PC-kbe és mobil eszközökbe szánják, fejlesztői pedig elsősorban a kis fogyasztásra és az alacsony árra összpontosítanak, nem pedig a teljesítményre - számolt be a PC World.
Vágólapra másolva!

Erről a fejlesztési projekt egyik vezető fejlesztője, Hu Vej-vu számolt be az informatikai lapnak. Vej-vu közlése szerint 2001 óta fejlesztett Godson, vagy Loongson néven ismert kínai processzorokból új, kifejezetten kis fogyasztásra optimalizált változatot készítenek kormányzati támogatással. A tervek szerint darabja nem lesz drágább 20 dollárnál, vagyis 4500 forintnál, és várhatóan még az év végén a piacra kerülhet. A kínai fejlesztők egy teljes lapkakészletet is terveznek hozzá, amely a számítógép egyéb komponenseivel- például a hangkártya, a videokártya, vagy az USB-portok - közötti kommunikációt biztosítja majd, és várhatóan feleannyiba kerül majd, mint az amerikai Intel vagy az AMD hasonló termékei.

Bár a fejlesztési vezető elismerte, hogy a gazdasági recesszió saját projektjüket is negatívan befolyásolta, kormányzati támogatással végül biztosan piacra kerül a várhatóan 1-2 gigahertzes órajelen működő lapka. Vej-vu azt is közölte, nem akarnak az Intel nyomában loholni a chipek folyamatos gyorsítása terén, ő maga eleve úgy véli, hogy egy réginek számító, 2 gigahertzes Pentium 4 processzorral szerelt számítógép teljesítménye bőven elég az átlagos irodai feladatok elvégzéséhez. A Godson 2g nevű új lapka ugyanakkor nem lesz közvetlen vetélytársa az Intel és AMD processzorainak, ugyanis eltérő architektúrát használ, így nem is tud például Windowst futtatni, ellenben megfelelő Linuxot igen.

Forrás: [origo]
A Lemote netbookjában is Godson processzor van

A processzorral és a számítógép működéséhez szükséges lapkakészlet kifejlesztésével Kína megszüntetheti függését a külföldi hardvergyártó cégektől. A Godson fejlesztőinek reményei szerint 2020-ra már a saját fejlesztésű lapkákkal lesz felszerelve a belföldön eladott PC-k fele, emellett fejlődő országoknak is értékesíteni kívánják azt.

A Godsonból a PC World beszámolója szerint már kapható egy alsó-kategóriás, 2f jelű változat, ezt leginkább kínai netbookokban, tűzfalak-eszközökben és ipari vezérlőeszközökben alkalmazzák. Bár nemrég egy kínai tartomány 150 ezer darab godsonos számítógépet rendelt, a termék még nem tört be a tömegpiacra a. A nemrég Budapesten járt szabadszoftver-guru, Richard Stallman szigorúan Linuxot futtató minilaptopját is ilyen processzorral szerelték fel.

Kína jövőre nagyobb teljesítményű - és fogyasztású - változatokat is piacra akar dobni a Godsonból: négymagos változatát komolyabb szerverekbe szánják, a jövő év végén érkező nyolcmagos változat pedig egy kínai szuperszámítógép alapjául szolgál majd. 2011-re várhatóan egy még gyorsabb, tizenhat darab végrehajtó egységet tartalmazó utód is elkészül a lapkából.