Európából is kipróbálhatjuk a kínai internetcenzúrát

Vágólapra másolva!
Európai és amerikai internethasználóként is meg lehet tapasztalni a kínai cenzúrát, elég csak a Baidu keresőhöz fordulni egy-egy kényesebb témával - hívta fel a figyelmet Ed Felten, a Princeton egyetem kutatója.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg mindenki hallott már arról, hogy a kínai kormány cenzúrázza az internetforgalmat, ám azt már kevesen tudják, hogy maguk is megnézhetik, mit jelent mindez a gyakrolatban - írja blogbejegyzésében Felten. A Princeton-i információtechnológiai szabályozási központ kutatójaként tevékenykedő szakember egy egyszerű módot javasol a Nagy Tűzfal otthoni kipróbálására.

A kísérlethez csak egy több fület kezelő böngésző és a Baidu webkereső szükséges. A kínai Google-nek is becézett Baidut a világ minden tájáról lehet használni - legalábbis addig, amíg az internetező nem érdeklődik tiltott témák iránt. Felten szerint érdemes először pár általános keresést lefuttatni, kipróbálva a kereső sebességét.

A kényelmesen, gyorsan válaszoló kereső akkor kapcsol cenzúrázott üzemmódba, ha valamelyik tabu kifejezésre próbálnak vele rákeresni. Ekkor a szolgáltatás nem hogy találatokat nem küld vissza a böngészőnek, de a kapcsolatot is megszakítja. A Baidu találati listája helyett ekkor csupán egy hibaüzenet-ldal töltődik be. A kutató a kínai kormány által betiltott Falun Gong szekta nevét javasolja, és a hozzászólók szerint a "Tienanmen Square 1989" keresőkifejezésre is pánikkal reagál a szolgáltatás, ám nekünk erre az atrocitásról szóló YouTube videót is megtalálta.

A tabu szavakat tartalmazó keresés elküldése után a felhasználó IP-címe tiltva marad, nem engedi be a Nagy Tűzfalnak becézett internetszűrő-rendszer. A blokkolás csak pár perc után oldódik fel, ám újabb tiltott kifejezésekre való kereséssel újra bekapcsolható. Felten szerint ezt a viselkedést csak a Kínán kívül élők tapasztalhatják meg. Az országon belülről internetezők akkor is kapnak találatokat, ha kényes témák után érdeklődtek, ám a találati listán kizárólag jóváhagyott tartalom jelenik meg.

A bátrabbak, akiket bővebben érdekel a népi Kínában élők internetélménye, telepíhetik Firefox böngészőjükben a China Channel nevű kísérleti kiegészítőt. A kütyü hongkongi közvetítő szervereken keresztül irányítja a felhasználó lekéréseit, aki így megtapasztalhatja, mit látnak az ország lakói az internetből. A kiegészítőt egy 2008-as kiállításra programozta le Aram Bartholl, Evan Roth és Tobias Leingruber, ahol két egymás mellett álló monitoron lehetett megnézni, hogy azonos kifejezésekre mennyiben más találati listát kap az Nagy Tűzfalon belüli és kívüli internetező.