Vágólapra másolva!
A Széchenyi István Egyetem K+F pályázaton szerzett pénzt egy saját szuperszámítógépre, amit nagy számításigényű mérnöki feladatok megoldásához használ majd. Ennek kapcsán érdemes átfutni, mekkora és mit tud ma Magyaroszágon egy szuperkomputer.
Vágólapra másolva!

A masina egy kutató íróasztala alá is betolható lenne, miközben több mint egy teraflop (1,248 TFLOP) lebegőpontos számítási teljesítményre képes, ami több mint 200-szor nagyobb működési sebességet jelent egy normál asztali személyi számítógéphez képest. A konfiguráció 6 Hewlett-Packard blade szerverből, egy a tárolásért felelős és egy ezeket vezérlő, úgynevezett fejgépből áll. A számítógépben összesen 26 darab 3 GHz-es négymagos Intel Xeon 5400-as sorozatú ("Harpertown") processzor és 208 gigabájt memória található.

Az összesített háttértár-kapacitás 4,3 terabájt. A csomóponti kiszolgálókat 3 µs-os késleltetés mellett 20 gigabit sávszélességen akkora sebességgel kötik össze a hálózati csatolók, hogy például egy DVD film egy-két másodperc alatt átkerülne egyikről a másikra. A rendszer nagy számítási kapacitása ellenére kis fogyasztású (kb. 16 asztali számítógép energiafogyasztásával egyenlő az energiafelvétel teljes terhelés mellett) és normál irodai környezetbe is elhelyezhető, hiszen nem kíván speciális hűtést.

Forrás: [origo]
Hat, könyvnyi vastag blade szerver dolgozik az új szuperszámítógépben

A szuperszámítógépeket olyan nagy számításigényű feladatok megoldására használják, mint például az időjárás-előrejelzés, klímakutatás, molekuláris modellezés, nukleáris kutatások, avagy repülők vagy autók szélcsatornában mutatott viselkedésének szimulációja. Ez utóbbi témában az egyetem már korábban is végzett áramlástani vizsgálatokat hazai járműgyártók számára.