Miniatűr HD-kamera, hippis iPod-dokkoló és jegyzetelős egéralátét

Vágólapra másolva!
A Logitech érintős zenelejátszóval, a Sansa egy alig, de okosan megújított hordozható mp3-as készülékkel, az Aiptek pedig a világ egyik legkisebb HD-s filmfelvevőjével kápráztatott el minket a héten.
Vágólapra másolva!

Ahogy a hagyományos szórakoztatóelektronikai eszközök funkciói közül egyre többet átvesz a számítógép, egyre-másra jelennek meg a hifi, a tévé, az internet és a PC közötti hiányzó láncszem szerepét betöltő eszközök. A Logitech Squeezebox Touch Wi-Fi zenelejátszó még ennél is egy kicsit tovább megy, és ahogyan az mostanában kezd trenddé válni, online közösségi szolgáltatások is elérhetők róla.

A készüléket csak össze kell drótozni az otthoni hifivel, és vezeték nélküli kapcsolaton továbbítja a hangszórókra a számítógépen tárolt zenét. A lejátszó vezérlése egy 11 centiméteres, színes érintőképernyőn zajlik, amelyen lapozgatni lehet a virtuális CD-borítókat, vagy a válogatni lehet a számok között. A képernyőn keresztül elérhető a Facebook, ahol közzé tehetjük, milyen zenét hallgatunk éppen, és a Flickr fotómegosztóra feltöltött képek is böngészhetők rajta. A lejátszót nem csak wifin, hanem USB-n és memóriakártyán is lehet etetni zenével, és természetesen az online rádióállomásokat is kezeli.

Forrás: Logitech

A készüléket decembertől árulják Európában, az ajánlott fogyasztói ára 300 euró (81 700 forint).

Diktafon HD-s filmfelvevővel

A német Aiptek alighanem a világ egyik legkisebb HD-kameráját készítette el: a PenCam HD Trio egy digitális diktafonnál nem nagyobb eszköz, amely 720p-s felbontásban vesz fel videót. A belső memóriája 4 gigabájtos, ami 120 percnyi felvétel rögzítésére elég, és 5 megapixeles fotókat is képes készíteni, és ha nem filmeznénk, diktafonnak is használható. A kütyü hátulján egy 2,8 centiméteres képátlójú OLED kijelzőn lehet visszanézni a felvételeket, tölteni pedig USB-n keresztül lehet.

Forrás: Aiptek

A minikamera valószínűleg nem az elérhető legjobb minőségű felvételeket produkálja, de előnye, hogy minden zsebben elfér. Ára egyelőre még nincs, reméljük, karácsonyig piacra kerül.

IPod-dokkoló hippi funkcióval

Az Apple zenelejátszóihoz készített hangszórós dokkolóknak már se szeri, se száma, de a gyártók egyike-másika mégis tud valamit újítani a dolgon. Ezen a héten a Pioneer mutatott be egy érdekes párost az XW-NAS3 és nagyobb testvére, az XW-NAS5 formájában. A dokkolók beépített mélynyomóval rendelkeznek, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy Bluetooth adapter is vásárolható lesz hozzájuk a vezeték nélküli zenestreameléshez - vagyis nem is feltétlenül kell beléjük dugni az iPhone-t vagy iPodot.

Forrás: Pioneer

A drágább változat arra is képes, hogy digitálisan feljavítsa a tömörített zenék hangminőségét, és ha meguntuk a zenehallgatást, álomba ringató háttérzaj-effekteket is tud generálni. Tudatmódosító szerek birtokában egész biztosan érdekes élmény lehet, és bár az IFA szakvásáron már bemutatták a készülékeket, az áruk még nem derült ki.

Az újra feltalált UMPC

Az Archos egyenesen a netbook jövőjének nevezi 9 hüvelykes, billentyűzet nélküli, érintőképernyős gépét, amely 9pctablet névre hallgat. A képről nekünk már első pillantásra csak egy dolog jutott eszünkbe: UMPC! Meg az is, hogy miért nem lett az UMPC sikeres: drága volt, és nem volt billentyűzete...

Forrás: Archos

Ez utóbbit ugyan lehet majd külön is vásárolni a vékony minigéphez, de akkor nem vagyunk vele sokkal előrébb, mint ha egy hagyományos netbookot vásároltunk volna. Ha csak nem azért, mert az Archos kütyüjében DVB-T antenna is van, vagyis lehet rajta tévét nézni. Egyébként 1,2 gigahertzes Atom Z510 processzor működteti a gépet, 80 gigabájtos winchestere van, és Windows 7 fut majd rajta. Az gépet 450 eurós (körülbelül 122 ezer forint) áron lehet majd megvásárolni, ami talán nem is sok érte, de az Engadget tesztelői nem nyilatkoztak valami hízelgően az érintőképernyő képességeiről.

Egéralátét jegyzeteléshez

Az optikai egerek korában a legtöbben már jó ideje megszabadultunk az egéralátétektől, ám a Quirky most bemutatott kiegészítője miatt megéri átgondolni a dolgot. Az ötletes eszközre ugyanis kézzel, vagy érintőpálcával jegyzetelhetünk, ami igen csak jól jön akkor, amikor például a telefonon lógunk, és nincs kéznél notesz, vagy csak takarékoskodni akarunk a papírral.

Forrás: Quirky

A nyomásérzékeny írótábla egy mozdulattal letörölhető, ehhez csak meg kell emelni annak felső, szürke fedőlapját. A Quirky designerei rendszerint előrendelésre valósítják meg a sikeresnek ítéltetett koncepciókat, a jegyzetelős egéralátétet viszont már most is kapni lehet, 15 dolláros (körülbelül 2800 forint) áron.

Új változat a SanDisk kedvenc lejátszójából

Nyerő kütyün ne változtass - gondolta a SanDisk, amikor kihozta olcsó, apró zenelejátszójának, a Sansa Clipnek legújabb változatát Sansa Clip+ néven. Az ultrakompakt, ruhára csíptethető kütyü csak néhány apró részletet tekintve újult meg. A hangchipje ugyanaz, viszont műanyag borítása egy kicsit masszívabb lett, és a beépített 2, 4 vagy 8 gigabájtos memóriája már bővíthető microSD-kártyával.

Forrás: SanDisk

Ami lényeges, a készülék továbbra is egyszerűen kezelhető, és akár a leghagyományosabb módon, könyvtárról könyvtárra lehet navigálni a rá mentett zenék között. A gyártó legnépszerűbb modelljét 40, 50 illetve 70 dolláros áron lehet megvásárolni az USA-ban, idehaza a legolcsóbb változat 9500 forint körül van. Ebből ítélve a 4 gigabájtos 11-12, a 8 gigás pedig 14-15 ezer forintba kerülhet majd a boltokban.

Gyönyörű külső winchesterek Ázsiából

A végére egy kis nyalánkság, tényleg csak mutatóba: az LG ugyanis egyelőre csak Koreában mutatta be az XD3-as hordozható merevlemez-sorozatot. A gyártó már évek óta kifejezetten odafigyel a dizájnra, és ezek a kiegészítők különösen szépek lettek. A vékony, 2,5 inches külső winchestereket elegáns, szálcsiszolt alumínium borítással lehet megvásárolni fekete, vörös, arany és ezüst színben, egyelőre csak Koreában.

Forrás: LG

A beépített technológiát tekintve nem hoznak sok újítást, ugyanúgy USB-n és SATA-n keresztül lehet őket a gépre csatlakoztatni, mint az előző generációt, és a legnagyobb is csupán 500 gigabájtos. Szépnek viszont szépek, és az áruk is barátságos, a 320 gigabájtos változat például 90 dollárnak megfelelő wonba kerül Koreában (körülbelül 17 ezer forint).