Vágólapra másolva!
A Microsoft szerint a hamis biztonsági szoftverek mellett a férgek jelentik a legnagyobb fenyegetést az internetezőkre nézve, ráadásul visszatértek olyan régi kártevők, mint például az önmagát terjesztő Conficker.
Vágólapra másolva!

A szoftveróriás saját védelmi alkalmazásainak statisztikáin alapuló internetbiztonsági beszámolója szerint az év első felében a kamu vírusirtók és más hamis biztonsági szoftverek jelentették a legnagyobb kockázatot. Az ezeket különböző illegitim honlapokon pénzért megvásárlók egy teljesen hasznavehetetlen alkalmazásra tettek szert, ami rosszabb esetben nem csak a kártevőktől nem védte meg PC-iket, hanem még kémkedett is utánuk. Az ilyen típusú kártevők még mindig számos gépen jelen vannak, ám elterjedtségük már nem emelkedik a Microsoft statisztikái szerint.

Visszatérnek a férgek

Ugyanakkor megduplázódott a számítógépes férgekkel való fertőzések száma, és visszatérőben vannak olyan régi kártevők, mint a variánsaival tavaly komoly fertőzési hullámot lebonyolító Conficker, amely számítógépek millióit fertőzte meg és tette írója által távirányíthatóvá. A férgeket önmaguk terjesztésére programozzák, amely számtalan módon történhet, például véletlenszerű címeket végigpásztázva biztonsági réseken keresztül, legitim szoftverek mellett megbújva, vagy pendrive-on rejtőzködve - ez utóbbi azért is veszélyes, mert sokan ezen mozgatnak adatot céges és otthoni PC-ik között. A Microsoft szerint a férgek újbóli aktívvá válása azért történt, mert a számítógépeket egyre jobban védik, primitívebb trükkökkel sokszor nem lehet megfertőzni ezeket, a nem megfelelően frissített szoftverek biztonsági résein keresztül viszont igen.

Egyre profibbak a netbűnözők

Ráadásul manapság már nem kísérletező kedvű hackerek, hanem nyereségért hajtó internetes bűnözők készítik ezeket, így egy fertőzés nyomán lehet, hogy semmilyen furcsaságot, üzenetet nem észlel a felhasználó, hiszen a készítőknek az az érdekük, hogy kártevőjük minél hosszabb ideig észrevétlen maradjon. A Microsoft elemzései szerint ráadásul a férgek készítői egyre bonyolultabban előcsalható biztonsági lyukakat fedeznek fel és használnak ki, ráadásul egyre gyorsabban végzik dolgukat.