A mobil kamerájával is keres a Google

Vágólapra másolva!
A keresőcég Android nevű operációs rendszerét futtató mobiltelefonokhoz tette elérhetővé a Goggles nevű alkalmazását, amely vizuális keresésre képes: elég lefotózni vele egy turisztikai látványosságot, könyvet, ismert műtárgyat, a borospalac címkéjét vagy akár egy céglogót, névjegykártyát. A fotó analizálásával a készülék magától előkeres minden szükséges információt.
Vágólapra másolva!

Legalábbis ilyen lesz majd, ha már a technológia teljesen tökéletesen működik, olvasható a Google Goggles termékoldalán. A keresőcég szoftverét az Android 1.6 vagy újabb operációs rendszert használó, beépített digitális kamerával szerelt készülékekhez lehet ingyenesen letölteni a társaság mobilszoftver-boltjából, az Android Store-ból - az egyelőre még korántsem teljesen kész alkalmazás tesztverzióját.

A Goggles segítségével az Android mobilok tulajdonosai a szokásosnál jóval kényelmesebb módon tudnak információkat előkeresni a netről: egyszerűen csak le kell fényképezniük az őket érdeklő dolgot, a következő klikkelésre a készülék magától begyűjt minden adatot. A szoftver használatához mobilinternetes kapcsolatra is szükség van, mivel a Goggles a mobil által rögzített képet a Google képkeresőjének adatbázisával veti össze, és így állapítja meg, mit ábrázik a felvétel, emellett szövegfelismerő algoritmussal is ellátták.

Itt megnézheti, mire jó a Google Goggles


Bár a keresőcég maga is elismeri, hogy a vizuális keresési technológia még gyerekcipőben jár, a társaság nagyon sok potenciált lát ebben. Weboldalán számos alkalmazási lehetőséget feltüntetnek: ezek alapján a szoftver például turisztikai látványosságokat is fel tud ismerni , emellett egy könyv, dvd borítóját lefotózva előkeresi a kötetet az Amazon.com kínálatából. Ezt a funkciót egyébként a Computerworld tesztelője is kipróbálta már, és tapasztalatai szerint jól működött.

Nem ennyire hatékony viszont az informatikai lap tesztelője szerint a névjegykártya-elemző modul, ez ugyanis csak a legpuritánabb kivitelű névjegyek esetén képes automatikusan digitális formátumúra alakítani a kontakt adatait. Elvileg a megoldás híres festmények, műtárgyak felismerésére is használható - hiszen ezekről a társaság képadatbázisában is rendelkezésre állnak felvételek. A Goggles elvileg boltok, éttermek, szállodák felismerésére is képes, a Computerworldös szerző szerint azonban ez még nem működik túl hatékonyan.
Emellett fel tudja ismerni a cégek logóit, és előkeresi weblapjukat - ezt utóbbit a PC World szerzője próbálta ki sikerrel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!